Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 19:03

  Ιράκ: Ο Μοκτάντα Σαντρ καλεί και απειλεί το δικαστικό σώμα να διαλύσει τη Βουλή ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας

  Ιράκ: Ο Μοκτάντα Σαντρ καλεί και απειλεί το δικαστικό σώμα να διαλύσει τη Βουλή ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ιρακινός σιίτης ιερωμένος που ασκεί μεγάλη επιρροή Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε σήμερα το δικαστικό σώμα της χώρας να διαλύσει το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, απειλώντας με απροσδιόριστες συνέπειες εάν το δικαστικό σώμα δεν κάνει αυτό που ο ίδιος λέει.

  Ο λαϊκιστής πολιτικός ηγέτης συνέδραμε στην αναζωπύρωση των εντάσεων στο Ιράκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δίνοντας εντολή σε χιλιάδες οπαδούς του να εισβάλουν και να καταλάβουν το κτίριο του Κοινοβουλίου, αποτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης σχεδόν 10 μήνες μετά τις εκλογές.

  Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ως επί το πλείστον σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, αρνήθηκαν να δεχτούν τις απαιτήσεις του Σαντρ, εγείροντας φόβους για νέες ταραχές και βία σε ένα εξαντλημένο από τις συγκρούσεις Ιράκ.

  Το δικαστικό σώμα "πρέπει να διαλύσει τη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας... αν όχι, οι επαναστάτες θα τηρήσουν άλλη στάση", ανέφερε ο Σαντρ σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Ο Σαντρ ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές και απροσδιόριστες αλλαγές στο Σύνταγμα μετά την αποχώρηση των βουλευτών του από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

  Η αποχώρηση ήταν μια διαμαρτυρία για την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κατείχε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής και είχε αρκετούς συμμάχους για να συγκροτήσουν πλειοψηφία στην Βουλή.

  Ο Σαντρ κατηγορεί τα ευθυγραμμισμένα με το Ιράν κόμματα για τον αποτυχημένο σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και για διαφθορά, αλλά οι οπαδοί του ελέγχουν επίσης μερικές από τις κυβερνητικές υπηρεσίες με τη χειρότερη διοίκηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ