Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 14:48

  Standard Chartered: Τα ευρωπαϊκά αποθέματα βραχυκυκλώνουν το ενεργειακό όπλο του Πούτιν

  Standard Chartered: Τα ευρωπαϊκά αποθέματα βραχυκυκλώνουν το ενεργειακό όπλο του Πούτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το χτίσιμο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου εννέα εβδομάδες μπροστά από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, περιορίζοντας έτσι την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω των εξαγωγών της χώρας του.

  "Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ εξακολουθούν να αυξάνονται σχετικά έντονα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του", αναφέρουν οι αναλυτές της Standard Chartered σε χτεσινό τους σημείωμα που επικαλείται το Bloomberg.

  "Κάποτε είχε θεωρηθεί αδιανόητο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά με τη δυναμική που δείχνει η πλήρωση των αποθεμάτων τώρα πιστεύουμε ότι μπορεί", ανέφεραν οι αναλυτές της Standard Chartered.

  Και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, "Η ισχύς του ρωσικού φυσικού "όπλου" έχει μειωθεί σημαντικά".

  Η περίοδος εγχύσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να ολοκληρωθεί με αποθηκευμένα περίπου 103 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία "θα παρέχουν επαρκή αυτονομία ακόμη και αν δεν υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο".

  Από τις αρχές Ιουλίου τα ευρωπαϊκά αποθέματα χτίζονται ταχύτερα από το μέσο ρυθμό της πενταετίας, ενώ και τους προηγούμενους δύο μήνες η πλήρωση σπάνια έπεφτε κάτω από το επίπεδο αυτό.

  Οι υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση των αποθεμάτων, παρά τη μείωση κατά 70% των συνολικών ρωσικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Παράλληλα, η επαναλειτουργία του εργοστασίου LNG στο Φρίπορτ του Τέξας νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση εάν ροές μέσω Nord Stream διακοπούν πλήρως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ