Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 14:38

  G7: Η Μόσχα θέτει σε κίνδυνο την περιοχή με την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

  Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι "θέτει σε κίνδυνο" την ουκρανική περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, και ζήτησε ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού να επιστρέψει στην Ουκρανία.

  "Απαιτούμε από τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως στο νόμιμο κυρίαρχο ιδιοκτήτη του, την Ουκρανία, τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια", γράφει η G7 σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της ομάδας. "Ο συνεχιζόμενος έλεγχος του σταθμού από τη Ρωσία είναι αυτό που θέτει σε κίνδυνο την περιοχή", διαβεβαιώνει.

  "Το ουκρανικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς να υφίσταται απειλές ούτε πιέσεις", εκτιμά ακόμη η G7.

  Η Ομάδα των Επτά εκφράζει επίσης τη "βαθιά ανησυχία της για τη σοβαρή απειλή" που δημιουργεί ο ρωσικός στρατός για "την ασφάλεια" των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

  Η κατοχή των εγκαταστάσεων αυτών από τα στρατεύματα της Μόσχας "αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος" και "θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ