Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 10:42

  Στο υψηλότερο σημείο από το 1988 ο πληθωρισμός στη Νορβηγία τον Ιούλιο

  Στο υψηλότερο σημείο από το 1988 ο πληθωρισμός στη Νορβηγία τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στη Νορβηγία τον Ιούλιο ξεπέρασε τις προσδοκίες για τέταρτο συναπτό μήνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 34 ετών και εντείνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας (Norges Bank) να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων αυτό τον μήνα σε σχέση με τις προσδοκίες.

  Ο δείκτης των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, στην υψηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο του 1988, σύμφωνα με στοιχεία της Statistics Norway τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν πληθωρισμό της τάξης του 6,3% μεσοσταθμικά, ενώ η ίδια η Norges Bank προέβλεπε διαμόρφωσή του στο 5,1%.

  Ανοίγει έτσι ο δρόμος η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις από το σημερινό επίπεδο βασικού επιτοκίου, που βρίσκεται στο 1,25%, στην ενδιάμεση συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Θα πρόκειται για πιο επιθετική κίνηση σύσφιγξης σε σχέση με εκείνες που είχε περιγράψει η Τράπεζα τον Ιούνιο, όταν και προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου εδώ και δύο δεκαετίες.

  "Τα στοιχεία δίνουν στην Norges Bank ξεκάθαρο κίνητρο να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στη Νορβηγία στα φυσιολογικά επίπεδα πιο γρήγορα απ' όσο προέβλεπε τον Ιούνιο", σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Nordea, Kjetil Olsen και Dane Cekov, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους. 

  Οι αγορές έχουν ήδη εντάξει στις προβλέψεις τους δύο συναπτές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Nordea.

  Η νορβηγική κορώνα, που έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 ισχυρότερων (από άποψη διεθνούς χρήσης) νομισμάτων στον κόσμο από τις αρχές Ιουλίου, ενισχυόταν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων κατά 0,1%, στις 9,9229 κορώνες ανά ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ