Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 19:57

  Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον οικονομική βοήθεια $4,5 δισ. στην Ουκρανία - Και στρατιωτικό υλικό $1 δισ.

  Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον οικονομική βοήθεια 4,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:29

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 4,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών της κυβέρνησης Ζελένσκι, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δημοσιονομικής στήριξης που έχουν παράσχει στην ουκρανική κυβέρνηση από την εισροή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στα 8,5 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αμερικανικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης.

  Η χρηματοδότηση, η οποία θα παρασχεθεί μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα παρασχεθεί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σε δόσεις, με την πρώτη εκταμίευση, ύψους 3 δισ. δολαρίων, θα αναμένεται τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης.

  Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι είχε προηγηθεί η αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο και επιπλέον 1,7 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι η Ουάσιγκτον, πέραν της οικονομικής βοήθειας, έχει παράσχει και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σχεδιάζει σύντομα ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικού υλικού αξίας 1 δισ. δολαρίων.

  Τα αμερικανικά κεφάλαια έχουν στόχο να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη συνέχιση των βασικών λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας που παρέχει στους Ουκρανούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, στα παιδιά με αναπηρίες και στα εκατομμύρια των εσωτερικών εκτοπισμένων, την ώρα που ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται.

  Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 5 δισ. δολαρίων τον μήνα -ή 2,5% του προπολεμικού ΑΕΠ- λόγω του κόστους του πολέμου και της μείωσης των φορολογικών εσόδων. Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα αυξήσει το ετήσιο έλλειμμα της Ουκρανίας στο 25% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 3,5% που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή.

  Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 55% των Ουκρανών έως το τέλος του 2023 θα ζει σε καθεστώς φτώχειας ως απόρροια του πολέμου και του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων, έναντι μόλις 2,5% πριν από την έναρξη του πολέμου.

  Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης, η δημοσιονομική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ έπετρεψε στην ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κρίσιμες υποδομές αλλά και να προσφέρει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της.

  Τα κεφάλαια έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των μισθών εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

  Τέλος, ο Οργανισμός ανέφερε ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα διασφάλισης από την Παγκόσμια Τράπεζα και ανεξάρτητους παρατηρητές που έχει ενσωματώσει ο Οργανισμός στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται εκεί όπου προορίζονται.

  Νέο πακέτο στρατιωτικού υλικού ύψους 1 δισ. δολαρίων

  Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τοντ Μπρέισιλ, οι ΗΠΑ θα παράσχουν νέων πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας και τεθωρακισμένα ιατρικά οχήματα.

  Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που έχει εγκριθεί κατευθείαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της εξουσίας που του παρέχει το αξίωμά του.

  Το νέο πακέτο προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 8,8 δισ. δολαρίων που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

  Πιο αναλυτικά, το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρα HIMARS και NASAMS και έως και 50 τεθωρακισμένα ιατρικά μέσα μεταφοράς M113.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ