Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 19:02

  Το "πολιτικό κενό" στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να "βαθύνει" την οικονομική κρίση

  Μπορις Τζονσον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σφοδρή κριτική δέχθηκε για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς το "πολιτικό κενό” που έχει δημιουργηθεί στην καρδιά της κυβέρνησής του απειλεί να οδηγήσει σε ακόμη βαθύτερη οικονομική κρίση τη χώρα, πριν αναλάβει την εξουσία ο διάδοχός του, τον Σεπτέμβριο.

  Η Βρετανία προετοιμάζεται για μια μακρά ύφεση, όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται σε πρωτοφανή επίπεδα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο κατώφλι της οικονομικής δυσπραγίας.

  Η δε πολιτική απάντηση που απαιτεί η τρέχουσα πρόκληση έχει επισκιαστεί από τη μάχη ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, η οποία θα διαρκέσει μάλιστα έως τις 5 Σεπτεμβρίου, με τους υποψηφίους για την ηγεσία των Τόρις, Λιζ Τρας και Ρίσι Αλτάρ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους πρόσφατα κυρίως όσον αφορά το πόσο θα μείωσουν τους φόρους και πότε. 

  Ο Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργός των Εργατικών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "οικονομική ωρολογιακή βόμβα" εάν δεν καταρτίσει τώρα ένα σχέδιο για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

  "Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη", δήλωσε ο Μπράουν στο LBC Radio, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τους δύο υποψήφιους για την ηγεσία, προτού οι λογαριασμοί ενέργειας αυξηθούν κατά 70% τον Οκτώβριο.

  Η Νίκολα Στέρτζον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, είπε στον Τζόνσον σε επιστολή του ότι η "παράλυση" έπρεπε να σταματήσει τώρα.

  Εν τω μεταξύ και η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα σχέδιο πριν αναλάβει. "Απλώς δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα καλοκαίρι αδράνειας της κυβέρνησης όσο διαρκεί η κούρσα για την ηγεσία", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Τόνι Ντάνκερ.

  Το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που αντιμετωπίζει η Βρετανία προσδιόρισε την προηγούμενη Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε τροχιά για κορύφωση άνω του 13%, παρότι προειδοποίησε για μακρά ύφεση. 

  Καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, η κεντρική τράπεζα είπε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση στο βιοτικό της επίπεδο από τότε που ξεκίνησα να κρατά αρχείο, τη δεκαετία του 1960.

  Η κυβέρνηση του Τζόνσον, με τον Άλταρ στο Υπουργείο Οικονομικών, καθόρισε ένα πακέτο στήριξης 15 δισεκατομμυρίων λιρών τον Μάιο, αλλά οι τιμές χονδρικής της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται από τότε.

  Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι εναπόκειται στον επόμενο Βρετανό ηγέτη να αποφασίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη.

  Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επέκρινε τον Τζόνσον και τον νέο υπουργό Οικονομικών του, Ναντίμ Ζαχάουι, ότι πήγαν διακοπές την ώρα που η οικονομία επιδεινώνεται, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "ζόμπι" που έχει ήδη "κάνει τσεκ άουτ”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ