Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 15:04

  Γερμανικός Τύπος: H Άγκυρα, η εύνοια αυταρχικών ηγετών και το ΝΑΤΟ

  26036501
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον ρόλο της Τουρκίας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας: "Μετά τη νέα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν δημιουργούνται ερωτήματα. Ο ‘πρόεδρος της ειρήνης΄ θέλει να πωλήσει και στο Κρεμλίνο ντρόουν Μπαϊρακτάρ, όπως και στην Ουκρανία, για να τα χρησιμοποιήσει στο μέτωπο; Έχει δώσει το Κρεμλίνο έμμεσα το πράσινο φως για την επίθεση που σχεδιάζει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, την οποία όμως μέχρι πρότινος Μόσχα και Τεχεράνη εμπόδιζαν; (…) Εικάζεται ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών δεν μίλησαν για συμφωνίες όπλων και δεν υπήρξε σαφής δήλωση καν για τη Συρία. Μπορεί κάποιος να πιστέψει όλα αυτά, αλλά δεν χρειάζεται (…)

  Η περιφερειακή δύναμη Τουρκία δεν είναι ούτε στρατιωτικά, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά παγκόσμια δύναμη. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα θέσουν ξανά το ζήτημα της αξιοπιστίας της Άγκυρας. Το ερώτημα δεν είναι αν ο Πρόεδρος Ερντογάν το παρακάνει, αλλά πότε ακριβώς θα το παρακάνει".

  Μια σύγκρουση που θα φουντώνει και στο μέλλον…

  Στη νέα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αναφέρεται σχόλιο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταξύ άλλων σημειώνει: "H πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι η καθυστερημένη εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών δεν θα επιλύσει και τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων σχετίζεται με τους παράγοντες για τους οποίους η σύγκρουση θα συνεχίσει να φουντώνει και στο μέλλον (…)

  Σε αυτούς συγκαταλέγονται πρώτον οι τοπικές εντάσεις (…) Δεύτερον το γεγονός ότι, όταν το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, πλήττονται άμαχοι (…) Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με το ότι μόνο στην Αίγυπτο μπορεί να βασιστεί κανείς (…) Όσο όμως δεν αλλάζει τίποτα και στους υπόλοιπους τομείς - στην επιρροή εξωτερικών παραγόντων, στις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων αλλά και στην αδυναμία των ίδιων των Παλαιστινίων για αυτοδιοίκηση - οι εντάσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται με βία."

  Δήμητρα Κυρανούδη

  ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ