Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Αυγ-2022 13:06

  "Καμπανάκι" Σάμερς στη FED - Κίνδυνος να επαναλάβει ένα λάθος της δεκαετίας του '70

  "Καμπανάκι" Σάμερς στη FED - Κίνδυνος να επαναλάβει ένα λάθος της δεκαετίας του '70
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς δήλωσε ότι ανησυχεί πως η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα επόμενα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει η FED οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές της λειτουργούν, ενώ στην πραγματικότητα απαιτείται πολύ περισσότερη δράση.

  "Ανησυχώ ότι θα δούμε κάποια καλά νέα για τον μη βασικό πληθωρισμό", δήλωσε ο Σάμερς στην εκπομπή "Wall Street Week" του Bloomberg Television ενόψει των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη και τα οποία αναμένεται να δείξουν υποχώρηση του πληθωρισμού, χάρη κυρίως στη διολίσθηση του κόστους της βενζίνης. Σε συνδυασμό με κάποιες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, ο κίνδυνος είναι ότι αυτό "θα οδηγήσει τη Fed να πιστέψει ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο".

  Η αμερικανική οικονομία, ωστόσο, παραμένει σε "υπερθέρμανση", όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς του Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, δήλωσε ο Σάμερς. Μια "καυτή" αγορά εργασίας θα σημαίνει "σταθερό ή και επιταχυνόμενο πληθωρισμό", είπε.

  Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 528.000 τον Ιούλιο, μια αύξηση που ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή.

  "Τα πάντα σε αυτόν τον αριθμό μου λένε ότι η υπερθέρμανση, δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο και δεν είναι ακόμη σε πορεία προς τον έλεγχο", δήλωσε ο Summers. "Η ανησυχία μου στην πραγματικότητα μεγεθύνθηκε", είπε.

  Ο Σάμερς τόνισε ότι ο κατά καιρούς πνευματικός του "αντίπαλος" στα οικονομικά, ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι καιρός η Fed να αλλάξει πορεία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στην πιο επιθετική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

  Ο Κρούγκμαν έγραψε νωρίτερα στους New York Times ότι "τα καλά νέα που πρόκειται να έχουμε για τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό δεν είναι απόδειξη ότι η στρατηγική έχει ήδη αποδώσει, και δυστυχώς (είμαι συνήθως νομισματικό περιστέρι), δεν προσφέρει καμία δικαιολογία για μια στροφή προς το ευκολότερο χρήμα".

  Ο Σάμερς είπε ότι ο κίνδυνος είναι "να έχουμε μια κατάσταση όπως στη δεκαετία του 1970, όπου διαιωνίσαμε τον πληθωρισμό με το να μην κάνουμε αρκετά για να τον περιορίσουμε".

  Αφαιρώντας τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα όπως η ενέργεια, "έχουμε με κάθε λογικό μέτρο του πυρήνα του πληθωρισμού να τρέχει κάπου συν-ή-πλην 5%", είπε. "Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον έθεσε σε εφαρμογή τον έλεγχο των τιμών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από καμία άποψη".

  Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε την κριτική του στην εκτίμηση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ τον περασμένο μήνα ότι, με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα είχε ήδη φτάσει σε μια "ουδέτερη" ρύθμιση που ούτε υποδαυλίζει ούτε περιορίζει τις τιμές καταναλωτή.

  "Δεν νομίζω ότι η Fed έχει τα ηνία αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Σάμερς. Χωρίς σημαντική ενίσχυση των πραγματικών επιτοκίων -τα οποία προσαρμόζονται για κάποιο μέτρο του πληθωρισμού- "τότε απλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για στασιμοπληθωρισμό", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ