Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Αυγ-2022 11:03

  Moody's: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Ιταλίας

  99236853
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Moody's Investors Service υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας σε αρνητικό, επικαλούμενη συσσωρευμένους κινδύνους που κυμαίνονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

  Η πιστοληπτική ικανότητα της ευρωπαϊκής χώρας, η οποία αξιολογείται με Baa3 από τη Moody's, δέχεται πιέσεις από τον αυξημένο κυβερνητικό κίνδυνο που θα μπορούσε να εμποδίσει τις διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας, σύμφωνα με τους αναλυτές Sarah Carlson και Alejandro Olivo.

  "Οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας έχουν συσσωρευτεί πιο πρόσφατα εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις", έγραψαν οι αναλυτές σε ενημερωτικό σημείωμα της Παρασκευής.

  "Η σημαντική εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ενέργειά της εκθέτει την Ιταλία σε περαιτέρω περικοπές στην προμήθεια από τη Ρωσία, καθώς και σε υψηλότερες τιμές ενέργειας".

  Η Moody's αναφέρθηκε επίσης σε πιθανή επιδείνωση των προοπτικών των δημόσιων οικονομικών της χώρας λόγω της χαμηλής ανάπτυξης, του ακριβού κόστους δανεισμού και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση του Ντράγκι τον Ιούλιο αναμένεται να αυξήσουν την αβεβαιότητα. 

  Η S&P μείωσε τις προοπτικές της Ιταλίας μετά την αποχώρηση του Ντράγκι.

  Η Ιταλία φέρει βαθμολογία BBB τόσο από τη Fitch Ratings όσο και από την S&P Global Ratings. Η S&P μείωσε τις προοπτικές της για την Ιταλία στα τέλη Ιουλίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ