Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 14:01

  "Άλμα" για τα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα μετά την εισροή ρωσικών κεφαλαίων

  159990858
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Φεβρουάριο, μετά την εισφορά μετρητών από την ρωσική Rosatom σε τουρκική θυγατρική εταιρεία.

  Τα συνολικά ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δισ. δολάρια μέχρι την περασμένη εβδομάδα, με τον χρυσό να αντιπροσωπεύει 1,6 δισ. δολάρια της αύξησης και το συνάλλαγμα το υπόλοιπο.

  Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθαν σε 61,1 δισ. δολάρια και ο χρυσός σε 40,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.

  Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα αποθέματα αυξάνονται χάρη στις μεταφορές από άλλη χώρα, χωρίς να πει ποια είναι αυτή. Το πρόσφατο μείγμα πολιτικής του υπογραμμίζει το πώς η Τουρκία παλεύει με ανταγωνιστικές οικονομικές προτεραιότητες.

  Ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τα αποθέματα σε μια εποχή που το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνεται, πρέπει επίσης να συνεχίσει να στηρίζει τη λίρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν τις απροειδοποίητες νομισματικές παρεμβάσεις, μια αφαίμαξη των αποθεμάτων συναλλάγματος που αφήνει μικρή ορατότητα για το μέλλον των αποθεμάτων παρά τις μεταφορές από το εξωτερικό, όπως αυτή από τη Ρωσία. 

  Η εβδομαδιαία ανάλυση της κεντρικής τράπεζας για τις ροές κεφαλαίων δείχνει ότι η τουρκική νομισματική αρχή δανείστηκε 2 δισ. δολάρια από εμπορικές τράπεζες. Έλαβε επίσης περίπου 1,8 δισ. δολάρια είτε από άλλες κεντρικές τράπεζες, είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. 

  Η κεντρική τράπεζα της Άγκυρας αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ακριβή προέλευση των μεταφορών.

  Ξένη στήριξη

  Ο Νεμπάτι δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι τα αποθεματικά θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες με ξένες μεταφορές.

  Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική Rosatom βρισκόταν στη διαδικασία μεταφοράς 15 δισ. δολαρίων σε μια θυγατρική εταιρεία με έδρα την Τουρκία που κατασκευάζει το πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu αξίας 20 δισ. δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου.

  Η ρωσική εταιρεία αμφισβήτησε τον απολογισμό των Τούρκων αξιωματούχων, λέγοντας ότι "οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες".

  Οποιαδήποτε τουρκική τράπεζα λάβει τα μετρητά θα μπορούσε να δανείσει αυτά τα δολάρια στην κεντρική τράπεζα μέσω swaps ή μέρος στη νομισματική αρχή στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού αποθέματος.

  Η κεντρική τράπεζα δανείζεται τακτικά συνάλλαγμα από εμπορικούς δανειστές μέσω swaps FX-λίρας από το 2019. Το συνολικό ποσό που έλαβε μέσω του μηχανισμού έφθασε τα 59 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, που δημοσιεύθηκαν τελευταία τον Ιούνιο. Οι εν λόγω ανταλλαγές επιτρέπουν στους εμπορικούς δανειστές να σταθμεύουν μέρος των νεοεισερχόμενων κεφαλαίων στη νομισματική αρχή, η οποία σε αντάλλαγμα δανείζει λίρες στις τράπεζες.

  Η κεντρική τράπεζα έχει συνάψει μια σειρά από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με χώρες όπως η Κίνα, το Κατάρ, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2012 για να ενισχύσει τα αποθεματικά της. 

  Τα ξένα αποθέματα της Τουρκίας δέχθηκαν πιέσεις από τότε που ξεκίνησε παρασκηνιακές παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ το 2019. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις αρχές του περασμένου έτους ότι οι παρεμβάσεις αυτές ανέρχονται σε περίπου 165 δισ. δολάρια, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική ως κλειδί για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σε μια περίοδο εκροών κεφαλαίων.

  Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η χώρα παρενέβη κατά 66 δισ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος μέχρι στιγμής φέτος για να στηρίξει τη λίρα.

  Παρόλα αυτά, η λίρα έχασε περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της το 2022, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες τα τελευταία τρία χρόνια να ανέρχονται στο 70%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ