Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Αυγ-2022 08:03

  Τα ομόλογα "σκουπίδια" δείχνουν να γλιτώνει την ύφεση η αμερικανική οικονομία

  Τα ομόλογα junk δείχνουν ότι γλιτώνει την ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κίνηση στην αγορά εταιρικών ομολόγων junk των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η οικονομία της χώρας μπορεί μεν να αποδυναμωθεί, αλλά δεν θα περάσει σε ύφεση.

  Οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύονται να συνεχίσουν τις επιθετικές κινήσεις απέναντι στον πληθωρισμό, ακόμη και αν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης, την ώρα που αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές δεν δίνουν αρκετή σημασία στις επιπτώσεις που ενέχει μια οικονομική επιβράδυνση, αλλά για την ώρα οι επενδυτές "ψηφίζουν" με τα δολάριά τους, τονίζει το Bloomberg.

  Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πρακτορείου, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης ενισχύθηκαν κατά 5,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο τους ράλι της τελευταίας δεκαετίας, ενώ συνεχίζουν επίσης ανοδικά τον Αύγουστο.

  Το risk premium στα ομόλογα δείχνει ότι δεν βρίσκονται σε επίπεδα που είθισται να συνδέονται με ύφεση. Οι μετοχές, τα ομόλογα junk και άλλες αγορές ανάληψης κινδύνου κινήθηκαν ανοδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ελπίζουν ότι τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα μεταφραστούν σε χαλάρωση της στάσης της Fed στις επόμενες κινήσεις της.

  Τα σημάδια επιβράδυνσης βέβαια έρχονται από πολλές πλευρές. Η Walmart δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πελάτες της αποφεύγουν τα ακριβά προϊόντα και επικεντρώνονται στα είδη παντοπωλείου. Η AT&T ανέφερε ότι ορισμένοι πελάτες καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, και οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Ιούνιο στο μεγαλύτερο βαθμό από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.

  Στις αγορές, οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων περνάνε συχνά χαμηλότερα από τις βραχυπρόθεσμες, μία συνθήκη γνωστή και ως αντιστροφή της καμπύλης που όταν επιμένει είθισται να σηματοδοτεί επερχόμενη ύφεση.

  Τα στοιχεία υψηλότερου κινδύνου στο πιστωτικό φάσμα υποδηλώνουν επίσης κάποια ανησυχία. Τα ομόλογα με αξιολόγηση "CCC” σημείωσαν άνοδο 4,95% τον Ιούλιο, ενώ οι τίτλοι "BB”, η μέγιστη αξιολόγηση υψηλής εταιρικής απόδοσης, σημείωσαν άνοδο 6,1%.

  Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι ενδείξεις θα μεταφραστούν σε σοβαρή ύφεση.

  "Η αγορά υψηλών αποδόσεων τιμολογεί σίγουρα κάποιο επίπεδο άγχους, αλλά δεν τιμολογεί πουθενά κοντά σε επίπεδα ύφεσης", τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, Μάικλ Άντερσον στο Bloomberg.

  Σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής επενδύσεων της Lehmann Livian Fridson Advisors Μάρτιν Φρίντσον, μεταξύ Δεκεμβρίου 1996 και Δεκεμβρίου 2021 υπήρξαν 28 μήνες που η οικονομία των ΗΠΑ βρέθηκε σε ύφεση. 

  Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, το μέσο spread των ομολόγων junk ήταν περίπου 835 μονάδες βάσης ή 8,35% όπως δείχνουν οι δείκτες ICE BofA. 

  Το αντίστοιχο spread βρίσκεται επί του παρόντος πιο κοντά στις 460 μονάδες βάσης (4,6%), περίπου στο μέσο επίπεδο των μηνών χωρίς ύφεση, σύμφωνα με την ανάλυση του Φρίντσον.

  Τα ομόλογα junk δείχνουν ότι γλιτώνει την ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ

  Από την πλευρά του βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος της Loop Capital Asset Managemen Σκοτ Κίμπαλ σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης μείωσης των spread οφείλεται στις αποδόσεις των ενεργειακών εταιρειών της κατηγορίας, που είχαν την καλύτερη εικόνα από την ευρύτερη αγορά υψηλών αποδόσεων φέτος καθώς εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου.

  Αυτό ίσως "να παραμορφώνει προς τα κάτω τα αναμενόμενα ποσοστά αθετήσεων για την αγορά και με τη σειρά του να δίνει στους επενδυτές λίγο περισσότερη αισιοδοξία για την αγορά υψηλών αποδόσεων σε γενικές γραμμές", προσθέτει.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ