Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Αυγ-2022 11:23

  Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

  Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο για πρώτη φορά από την αρχή του προηγουμένου έτους, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες εν μέσω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία είναι δυσοίωνες.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52 μονάδες του Ιουνίου, αν και διατηρήθηκε υψηλότερα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για 49,4 μονάδες.

  "Οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί στην αρχή του γ΄ τριμήνου, με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας να σηματοδοτούν μια συρρίκνωση του ΑΕΠ τον Ιούλιο", ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

  "Η άνοδος του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων και οι ανησυχίες για τις προμήθειες –κυρίως της ενέργειας- έχουν οδηγήσει την παραγωγή και τη ζήτηση, στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μήνες της καραντίνας".

  Αν και οι αυξήσεις των τιμών μετριάστηκαν, παρέμειναν υψηλές και ο νέος επιχειρηματικός δείκτης μειώθηκε στις 47,6 μονάδες από τις 50 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

  Ο ΡΜΙ που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,2 μονάδες από τις 53 μονάδες, αν και ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 50,6 μονάδες.

  Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε καθώς οι καταναλωτές έμειναν σπίτι και οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο αισιόδοξες.

  Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στις 56,8 από τις 58,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, όταν η περιοχή ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Μια πολύ αναμενόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών μετά την χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, δεν έρχεται καθώς τα νοικοκυριά γίνονται όλο και πιο ανήσυχα για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, που σημαίνει ότι οι διακριτικές δαπάνες περιορίζονται στα βασικά", πρόσθεσε ο Williamson.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ