Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 11:39

  ΕΚΤ: Μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης αποταμίευσε στη διάρκεια της πανδημίας

  ΕΚΤ: Μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης αποταμίευσε στη διάρκεια της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης μάζεψε αποταμιεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επιπλέον "μαξιλάρι" έναντι του πληθωρισμού, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ.

  Η έρευνα, μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ, βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, στη διάρκεια του 2020 και του 2021. Διαπιστώνει ότι το 20% αύξησε τις αποταμιεύσεις και το 16% τις συρρίκνωσε στη διάρκεια της περιόδου.

  "Η κατανομή της εξοικονόμησης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί επομένως να περιορίσει –στον βαθμό στον οποίο αυτές οι αποταμιεύσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας", αναφέρουν οικονομολόγοι στο άρθρο για το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

  Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις για την τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι "η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά στη διάρκεια της πανδημίας, και από την ισχυρή αγορά εργασίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ