Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουλ-2022 14:08

  Η Ουκρανία έτοιμη να στείλει σιτηρά, περιμένει σήμα για την πρώτη αποστολή

  Ρωσια Ουκρανια σιτηρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μεταφορά σιτηρών από δύο λιμάνια στον Εύξεινο Πόντο στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πρώτη αποστολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

  Είπε στους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Οδησσού ότι 17 πλοία παγιδευμένα εξαιτίας ενός πεντάμηνου ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας ήταν ήδη φορτωμένα με σιτηρά και ένα ακόμα "φορτώνεται όσο μιλάμε". Είπε πως ελπίζει ότι τα πρώτα πλοία θα άρχιζαν να φεύγουν από το λιμάνι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

  Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η συμφωνία που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα αποσκοπεί στην ανακούφιση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

  "Μετά την υπογραφή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για... τη ναυσιπλοΐα στον Εύξεινο Πόντο, για να ξεκινήσει η εξαγωγή των προϊόντων σιτηρών μας από τα λιμάνια μας", είπε ο Κουμπράκοφ.

  Το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος επισκέφθηκε το λιμάνι Χορνομόρσκ της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή. Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη ναυτιλία σιτηρών και ότι το Κίεβο αναμένει ένα σήμα από τους διεθνείς εταίρους του για να ξεκινήσει την πρώτη αποστολή.

  Η συμφωνία στοχεύει να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση για αποστολές σιτηρών μέσα και έξω από τα λιμάνια της Οδησσού, του Χορνομόρσκ και του Πιβντένιι, που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής της. Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για στασιμότητα των αποστολών.

  Ο Κουμπράκοφ, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία για την Ουκρανία, είπε ότι το Χορνομόρσκ και η Οδησσός ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν τη μεταφορά σιτηρών και ότι ελπίζει ότι το λιμάνι Πίβντεννι θα είναι επίσης έτοιμο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ