Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουλ-2022 15:31

  ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε 0,9% το ΑΕΠ το β' τρίμηνο, σε τεχνική ύφεση η οικονομία

  ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε 0,9% το ΑΕΠ το β' τρίμηνο, σε τεχνική ύφεση η οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve για να αντιμετωπιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά την πτώση του α' τριμήνου. 

  Ειδικότερα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθµό 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% του ΑΕΠ. 

  Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σηματοδοτούν την είσοδο της οικονομίας σε τεχνική ύφεση. Ωστόσο, το Γραφείο Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ, ο αρμόδιος φορέας για τις περιόδους συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ορίζει την ύφεση ως "μια σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία καλύπτει ολόκληρη την οικονομία, με διάρκεια μεγαλύτερη από μερικούς μήνες, ορατή συνήθως στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα και άλλους δείκτες". 

  Ο διοικητής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας λίγο μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας την Τετάρτη, εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών.

  "Βλέπουμε αποδυνάμωση ή κάποια επιβράδυνση στην οικονομία, αλλά υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η ζήτηση είναι ακόμα ισχυρή και η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την επιβράδυνση του β' τριμήνου. Η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι ο στόχος μας, είναι μια πρόκληση, αλλά αυτό επιδιώκουμε", ανέφερε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ