Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουλ-2022 16:34

  Η τουρκική λίρα "κατρακυλάει" αργά και σταθερά - Εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθεματικά

  122176340
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου τη Δευτέρα, διατηρώντας την αργή διολίσθηση προς το 18 έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη συναλλαγματική πολιτική της κυβέρνησης ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού και των φόβων για παγκόσμια ύφεση.

  Η αργή υποτίμηση θα μπορούσε να συνεχιστεί, εκτός εάν οι τουρκικές αρχές και πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB), Σαχάπ Καβτζίογλου βρουν μια νέα πηγή ξένων κεφαλαίων για την κάλυψη των εξαντλημένων επίσημων αποθεματικών, λένε οι αναλυτές. Προσθέτοντας την αβεβαιότητα τις επόμενες εβδομάδες, οι εταιρικοί καταθέτες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν σε αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς που προστατεύονται από το κράτος, οι οποίοι άρχισαν να δημιουργούνται με αφορμή την έκτακτη έναρξη του προγράμματος-κόφτη το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πριν τα Χριστούγεννα του 2021, όταν η λίρα ξεπέρασε το 18 στο δολάριο.

  Η λίρα υποχώρησε έως και 0,4% στα 17,8335 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, διαπραγματευόμενη στα πιο αδύναμα επίπεδα από την πλήρη νομισματική κρίση τον Δεκέμβριο, όταν έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4. "Βλέπουμε τη λίρα να χάνει περιορισμένη αξία κάθε μέρα με την τρέχουσα πολιτική. Η ισορροπία στο forex μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απώλεια της αξίας της λίρας, αν και περιορισμένη", δήλωσε ένας trader μιλώντας στο Reuters.

  Η λίρα έχει απωλέσει περί το 6,3% αυτόν τον μήνα.

  Η τριμηνιαία έκθεση της TCMB για τον πληθωρισμό την Πέμπτη και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη θα αποτελέσουν βασικά σημεία προσοχής των επενδυτών αυτή την εβδομάδα.

  Την Πέμπτη, η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει εκ νέου την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 42,8% προηγουμένως. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να είναι 70% μέχρι το τέλος του 2022. Έφτασε σε υψηλό 24 ετών κοντά στο 80% τον περασμένο μήνα.

  Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που έριξαν 44% από την αξία της λίρας πέρυσι. Πέραν αυτού το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει ένα επιπλέον 26% της αξίας του φέτος.

  Παρά την αδιάκοπη υποτίμηση, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο πολιτικής της στο 14% για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος, εστιάζοντας αντ' αυτού σε μακροπροληπτικά μέτρα για τα δάνεια και τη ρευστότητα.

  Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει σε κάτι περισσότερο από 6 δισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, με τους τραπεζίτες να υπολογίζουν ότι τα αποθεματικά συναλλάγματος εξαιρουμένων των ανταλλαγών είναι μείον 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * BNP Paribas: Από μία κλωστή κρέμεται η οικονομία της Τουρκίας

  * Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια - Αγγίζει ξανά το 18 η λίρα έναντι του δολαρίου

  * "Καμπανάκι" από Socete Generale για Τουρκία: Η τουρκική λίρα θα φτάσει το 22 έναντι του δολαρίου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ