Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Ιουλ-2022 12:37

  Bild: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο Σολτς κατά του σοκ των τιμών

  25880604
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκατομμύρια Γερμανοί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση το χειμώνα - ή αν μπορούν καν να τα βγάλουν πέρα μπροστά στο κύμα πληθωρισμού, σύμφωνα με την Bild.

  Χθες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τους υποσχέθηκε: "Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνοι σας".

  Στην εσπευσμένα συγκληθείσα συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης για όλους τους πολίτες.

  Ο Σολτς είχε προηγουμένως διακόψει τις διακοπές του και έσπευσε στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το πακέτο ανακούφισης.

  Η Bild εξηγεί τι σχεδιάζεται.

  -Επίδομα στέγασης: Θα αναδιοργανωθεί την 1η Ιανουαρίου, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μόνιμο επίδομα θέρμανσης. Θα υπάρξουν επίσης επιδοτήσεις για τους φοιτητές.

  -Εισόδημα του πολίτη: θα αντικαταστήσει το Hartz IV το 2023. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Hubertus Heil (SPD), η κανονική τιμή (σήμερα 449 ευρώ/μήνα) θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 50 ευρώ.

  - Ενοίκια: Όπως και στην πανδημία της Κορόνα, ο Scholz θέλει να αποτρέψει, για παράδειγμα, την ειδοποίηση των ενοικιαστών που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Για το σκοπό αυτό, ο συνασπισμός για το φανάρι συζητά το πάγωμα των καταγγελιών.

  -Ενεργειακό κόστος: Προβλέπεται επίσης βοήθεια για τους πελάτες φυσικού αερίου που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους (ώστε να μην καταγγελθούν). H κυβέρνηση συζητά επί του παρόντος δύο μοντέλα: 

  *άτοκα δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW για τους ιδιοκτήτες των οποίων οι ενοικιαστές δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. 

  *Οι φτωχοί ενοικιαστές και ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια.

  - Λεωφορεία/Τρένα: Το εισιτήριο των 9 ευρώ λήγει στις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της διάσκεψης των υπουργών Μεταφορών, Maike Schaefer (51, Πράσινοι), συζητείται ένα "κοινωνικά διαβαθμισμένο" εισιτήριο σύνδεσης.

  -Uniper: Ο απειλούμενος με πτώχευση προμηθευτής φυσικού αερίου διασώζεται με 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει το 30% της εταιρείας.

  Ταυτόχρονα, η Uniper θα έχει τη δυνατότητα να μετακυλήσει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στους πελάτες από την 1η Σεπτεμβρίου/1 Οκτωβρίου. Πρόσθετο κόστος σύμφωνα με τον Scholz για μια τετραμελή οικογένεια/έτος: 200 έως 300 ευρώ.

  -Εταιρείες: Τα προγράμματα επιδοτήσεων για τις "πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις" θα παραταθούν και μετά τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ