Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουλ-2022 12:48

  Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να επιθυμεί την ένταξή της στη Ρωσία

  Η Ρωσία θέλει να αποφύγει παρέμβαση στην Υπερδνειστερία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο στόχος της Υπερδνειστερίας, της περιοχής που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία, να γίνει τμήμα της Ρωσίας παραμένει ανεπηρέαστος από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της περιοχής στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

  Η Υπερδνειστερία, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της Μολδαβίας, βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των νοτιοδυτικών συνόρων της Ουκρανίας. Το καθεστώς της χρονολογείται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων φατριών για το μέλλον της περιοχής.

  Η συμφωνία του 1992 για την κατάπαυση πυρός είχε ως αποτέλεσμα να τερματιστούν οι συγκρούσεις αλλά και να ‘παγώσει’ το καθεστώς της περιοχής, η οποία τώρα υφίσταται ως αποσχισθέν έδαφος εντός της Μολδαβίας που βασίζεται στη στήριξη της Μόσχας.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Βιτάλι Ιγκνάτιεφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Μόσχας στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον στόχο της περιοχής του να ενταχθεί επίσημα στη Ρωσία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2006.

  "Ο προσανατολισμός της Υπερδνειστερίας παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη την ύπαρξη της δημοκρατίας – αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006, όπου δηλώνεται με σαφήνεια: ανεξαρτησία με ελεύθερη πρόσβαση στη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε ο Ιγκντάτιεφ στο RIA Novosti.

  Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκαν φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία --και τους εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμα ως μέλη ειρηνευτικής δύναμης-- για να εισβάλει στην Ουκρανία από μια ακόμα κατεύθυνση.

  Η πρωτεύουσα της περιοχής, το Τιρασπόλ, απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, την Οδησσό.

  Αξιωματούχοι στην Υπερδνειστερία έχουν αρνηθεί ότι η περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για μια επίθεση στην Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ