Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουλ-2022 09:03

  Ιαπωνία: Πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός για τρίτο μήνα

  Ιαπωνία: Πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός για τρίτο μήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία δέχεται πιέσεις από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών παγκοσμίως, που ανέβασαν το κόστος των εισαγωγών της χώρας.

  Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έρχεται να τεστάρει την άποψη της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, θα παραμείνουν προσωρινές, παρά το ότι τα νοικοκυριά ανησυχούν για το υψηλότερο κόστος ζωής.

  Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στον 2,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ο οποίος αποκλείει το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων αλλά περιλαμβάνει αυτό της ενέργειας), αυξήθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Τα στοιχεία σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλότερα από τον στόχο της BoJ στο 2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μετά την άνοδο κατά 2,1% τον Μάιο και τον Απρίλιο.

  Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλό εισόδημα, αντιμετώπισαν πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές τροφίμων που ήταν πιθανό να κατευνάσουν τη διάθεση για μια έξαρση των δαπανών μετά την πανδημία, αναφέρουν αναλυτές.

  Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αρκετά υποτονική. Το momentum θα έπρεπε να ήταν ισχυρό εάν τίποτα δεν είχε συμβεί, αλλά ο αντίκτυπος των αυξήσεων των τιμών και ένα νέο κύμα κορονοϊού τα καταπιέζει σημαντικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ