Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 16:45

  Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την πρόταση για λύση "δύο κρατών" στην Κύπρο

  Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την πρόταση για λύση "δύο κρατών" στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή "την προσβλητική ανακοίνωση κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκλεγμένων μελών του από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών", είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανακοίνωση είχε εκδοθεί αναφορικά με την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που υπερψηφίστηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Σύμφωνα με την Έκθεση, "η Τουρκία καλείται να εγκαταλείψει την πρότασή της για λύση "δύο κρατών" στην Κύπρο, να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί, ενώ καταδικάζονται απερίφραστα οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της, που δόθηκε στις 20 Ιουλίου, ημέρα που συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της παράνομης κατοχής του 37% της Νήσου, δια του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζει:

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

  Η ΕΕ καταδικάζει, επίσης, απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας καθώς και τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων και ζητά την άμεση ανάκληση των εν λόγω ενεργειών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ