Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουλ-2022 10:10

  Ηνωμένο Βασίλειο: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

  132712986
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να εκτοξεύονται, κλιμακώνοντας την ιστορική κρίση κόστους διαβίωσης στη χώρα.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων του Reuters και υψηλότερα από το 9,1% τον Μάιο.

  Η μεγαλύτερη άνοδος από τις εκτιμήσεις, σημαίνει ότι η Βρετανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των G7, αν και πολύ μικρότερα κράτη της ΕΕ εμφανίζουν  υψηλότερη άνοδο των τιμών.

  Η μηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,8%, υπερβαίνοντας το 0,7% του προηγουμένου μήνα, αλλά χαμηλότερα από το 2,5% του Απριλίου.

  Η πιο σημαντική συμβολή στην άνοδο του πληθωρισμού έρχεται από τα καύσιμα αυτοκινήτων και τα τρόφιμα, με τις τιμές για τα πρώτα να αυξάνονται κατά 42,3% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από πριν την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1989.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού από το να παγιωθεί στη βρετανική οικονομία, και αναμένεται να τα αυξήσει ξανά στις 4 Αυγούστου, μετά την επόμενη συνεδρίαση.

  Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΒοΕ θα αυξήσει το επιτόκιο στο 1,75% από το 1,25% πριν από ένα μήνα.

  Ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο μειώθηκε στο 5,8% από το 5,9% τον Μάιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ