Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουλ-2022 09:26

  Κρίσιμο το επόμενο διήμερο για τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ντράγκι

  Ο Ντράγκι έχει εδραιώσει την επιρροή του ακόμα και αν η κυβέρνηση καταρρεύσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές αγορές προετοιμάζονται για άλλο ένα κύμα μεταβλητότητας εάν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ντράγκι τηρήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί την Τετάρτη, μία ημέρα πριν η ευρωζώνη βιώσει την πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

  Η έξοδός του πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα φέρει αναταραχή στη χώρα, σε μια προοπτική που έπληξε ομόλογα και μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η αποχώρηση του Ντράγκι θα περιέπλεκε το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την επίπτωση από το υψηλότερο επιτόκιο, σε μια χρονική στιγμή που οι αγορές είναι επίσης αναστατωμένες λόγω της επανεκκίνησης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

  Για την Jefferies και την Pictet Wealth Management, είναι ώρα να ποντάρει εναντίον των ιταλικών ομολόγων. Η εταιρεία βλέπει πιθανότητα 50% για πρόωρες εκλογές, οδηγώντας σε ερωτήματα αναφορικά με την προθυμία του Ντράγκι να συνεχίσει δεδομένων των εσωτερικών διαμαχών στον συνασπισμό του, ακόμη και αν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει προς το παρόν.

  "Εάν ο Ντράγκι φύγει, θα δούμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές, ιδιαίτερα στα spreads. Είμαστε ακόμη αρνητικοί για τα ομόλογα στην περιφέρεια", ανέφερε στέλεχος της Pictet Wealth Management.

  Ενώ το πολιτικό δράμα δεν αναμένεται να σταματήσει την ΕΚΤ από το να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα –κάτι που οδήγησε σε νέο selloff στα ευρωπαϊκά ομόλογα- αναλυτές δηλώνουν ότι κινδυνεύει να καθυστερήσει τα σχέδια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για ένα εργαλείο που θα αποτρέπει τον κατακερματισμό του κόστους δανεισμού της περιοχής, καθώς θα αυξάνεται.

  Η Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, διπλασιάζει τις προσπάθειες για να πετύχει μια συμφωνία για το ακόμη ατελές εργαλείο για την κρίση, πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, τονίζουν πηγές.

  Μια μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου μπορεί να αποτελεί τμήμα των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το εργαλείο.

  "Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών και πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις αγορές. Πιστεύω ότι η αντίδραση σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, θα ήταν πολύ αρνητική –χρειάζεται κάποια σταδιακή προσέγγιση", τόνισε αναλυτής της UniCredit SpA.

  Ενώ αυτό θα έπληττε τα ομόλογα, μια τέτοια αύξηση θα οδηγούσε το ευρώ υψηλότερα, σύμφωνα με την Jefferies, στα 1,04-1,05 έναντι του δολαρίου.

  Το νόμισμα έχει ήδη σημειώσει ράλι από το χαμηλό 20 ετών πριν από μια εβδομάδα, με την προοπτική ταχύτερων αυξήσεων των επιτοκίων. Ανέκαμψαν επίσης μετοχές και ομόλογα των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

  Η πιθανή έξοδος του Ντράγκι έχει περιπλέξει το έργο της ΕΚΤ διότι το μέσο έχει σκοπό να περιορίσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αντί να αμβλύνει τον αντίκτυπο στην αγορά των εγχώριων μηχανορραφιών. Μπορεί ακόμη και να σκληρύνει τη στάση περισσότερων "επιθετικών" αξιωματούχων.

  "Οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις πιθανότατα θα μειώσουν τη χρήση του εργαλείου βραχυπρόθεσμα καθώς η ΕΚΤ δεν θα θέλει να εμπλακεί σε εγχώριες πολιτικές ατζέντες", τονίζει αναλυτής της Franklin Templeton.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ