Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουλ-2022 17:15

  Fitch: Η οικονομική πολιτική της Τουρκίας αυξάνει τους κινδύνους για δημόσια οικονομικά και forex

  159990858
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε σε νέα έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσφατη οικονομική πολιτική της Τουρκίας αυξάνει τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και τη θέση του κράτους στην αγορά συναλλάγματος (FX).

  "Οι ολοένα και πιο παρεμβατικές και απρόβλεπτες πολιτικές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη και την πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς οι αρχές συνεχίζουν να εστιάζουν στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον και τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες", ανέφερε η έκθεση.

  Ένα σχέδιο που εισήχθη ως δικλείδα ασφαλείας τον Δεκέμβριο του 2021 για να τονώσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα και να αποφύγει την αντιστροφή των 500 μονάδων βάσης των μειώσεων των επιτοκίων το Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο δεν μείωσε ούτε τους μακροοικονομικούς κινδύνους και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανέφερε η Fitch για το επείγον "φρένο" που ενεργοποιήθηκε όταν η τουρκική λίρα έπιασε το 18 έναντι του δολαρίου, πριν τα περασμένα Χριστούγεννα.

  Η έκθεση δημοσιεύτηκε καθώς τα CDS της Τουρκίας άγγιξαν τις 900 μονάδες βάσης στις 14 Ιουλίου, ουσιαστικά πίσω στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την οικονομική κρίση του 2001.

  Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύτηκε στο υψηλό 24 ετών 78,62% τον Ιούνιο εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επίσης αναζωογονήσει τις τιμές στην Τουρκία που εξαρτάται από τις εισαγωγές, ειδικά λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και εμπορευμάτων.

  Πριν από περίπου δέκα μέρες ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας σε "Β" από "Β+", επικαλούμενος αυξανόμενο πληθωρισμό και ευρείες ανησυχίες για την οικονομία, από διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε παρεμβατικές πολιτικές.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ