Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουλ-2022 08:25

  Νέα Ζηλανδία: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στο β΄ τρίμηνο, σε υψηλό 32 ετών

  Νέα Ζηλανδία: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στο β΄ τρίμηνο, σε υψηλό 32 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές καταναλωτή στη Νέα Ζηλανδία διαμορφώθηκαν στο 7,3% στο β΄ τρίμηνο, διατηρώντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να συνεχίσει τις κατακόρυφες αυξήσεις των επιτοκίων.

  Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε υψηλό 32 ετών. Ο μοναδικός παράγοντας που συνέβαλε στον πληθωρισμό ήταν η αύξηση των τιμών για τις κατασκευές και τις ενοικιάσεις κατοικιών.

  Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού στο 7,1% από το 6,9% στο α΄ τρίμηνο. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί παγκοσμίως στη διάρκεια του κορονοϊού, κυρίως λόγω των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας και των αυξημένων κυβερνητικών δαπανών, των προβλημάτων μεταφορών παγκοσμίως και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών, αλλά υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν οι οικονομίες σε ύφεση.

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 2,5%.

  Πρόκειται για την έκτη αύξηση της κεντρικής τράπεζας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε αυξήσει τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ