Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουλ-2022 16:35

  Οι ΥΠΟΙΚ του G20 δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ασφάλεια

  Οι ΥΠΟΙΚ του G20 δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ασφάλεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επικεφαλής των οικονομικών της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών δεσμεύτηκαν σήμερα να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια και την αύξηση του χρέους, αλλά έκαναν λίγες πολιτικές τομές εν μέσω διχογνωμιών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια διήμερη συνάντηση στην Ινδονησία.

  Με τα ερωτήματα να αυξάνονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της G20 στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κόσμου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι διαφορές εμπόδισαν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες να εκδώσουν επίσημο ανακοινωθέν, αλλά ότι η ομάδα είχε "ισχυρή συναίνεση" σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας.

  Η οικοδέσποινα Ινδονησία θα εκδώσει αντί αυτού δήλωση του προέδρου. Ο υπουργός Οικονομικών Sri Mulyani Indrawati δήλωσε ότι τα περισσότερα θέματα συμφωνήθηκαν από όλα τα μέλη εκτός από συγκεκριμένες δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ίδια χαρακτήρισε ως το "καλύτερο αποτέλεσμα" που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ομάδα σε αυτή τη συνάντηση.

  Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία λέει ότι διεξάγει "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία. Άλλες χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, ήταν πιο συγκρατημένες στην αντίδρασή τους.

  "Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή επειδή η Ρωσία είναι μέλος της G20 και δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους από εμάς για το πώς να χαρακτηρίσουμε τον πόλεμο", δήλωσε η Yellen, αλλά τόνισε ότι η διαφωνία δεν πρέπει να εμποδίσει την πρόοδο σε πιεστικά παγκόσμια ζητήματα.

  Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας συμμετείχε στη συνάντηση εικονικά, ενώ ο αναπληρωτής του συμμετείχε αυτοπροσώπως. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας απηύθυνε εικονικό χαιρετισμό στη συνεδρίαση, όπου ζήτησε "αυστηρότερες στοχευμένες κυρώσεις".

  Η Sri Mulyani της Ινδονησίας δήλωσε ότι ενώ η προεδρία μιας διασπασμένης G20 ήταν "αρκετά συντριπτική" λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι η επισιτιστική ανασφάλεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ζήτησε την άρση των εμπορικών προστατευτικών μέτρων που εμποδίζουν τη ροή των προμηθειών τροφίμων.

  Η G20 θα συστήσει ένα κοινό φόρουμ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της προμήθειας τροφίμων και λιπασμάτων. Ένα παρόμοιο φόρουμ έχει συσταθεί για τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας.

  Αναλυτές δήλωσαν ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε ένα ανακοινωθέν αντανακλά την αδυναμία της άλλοτε κραταιάς οικονομικής ομάδας.

  "Βρισκόμαστε σε μια στιγμή ακυβερνησίας της παγκόσμιας οικονομίας με την G20 να έχει παραλύσει από τον πόλεμο του Πούτιν και την G7 να μην μπορεί να ηγηθεί σε θέματα παγκόσμιων δημόσιων αγαθών", δήλωσε ο Κέβιν Γκάλαχερ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

  Τα μέλη της G20 συσπειρώθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας, αλλά οι πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του σοκ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες απέτυχαν να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα.

  Οι δυτικές χώρες, που ανησυχούσαν για την έλλειψη διαφάνειας στον δανεισμό της Κίνας, πίεζαν το Πεκίνο να αναδιαρθρώσει τις συμβάσεις χρέους και να μετατρέψει τον ρόλο του σε "έναν ρόλο που (συμβάλλει) στη χώρα και όχι σε έναν ρόλο υπερχρέωσης και υποτέλειας", δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Rahm Emanuel. Αλλά ήταν απογοητευμένοι που οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν παρευρίσκονταν αυτοπροσώπως στις συναντήσεις, καθιστώντας αδύνατες τις συζητήσεις στο περιθώριο.

  Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε ότι πάνω από το 30% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών - και το εντυπωσιακό 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα - βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση χρέους ή κοντά σε αυτή. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

  "Η κατάσταση του χρέους επιδεινώνεται γρήγορα και θα πρέπει να υπάρχει ένας καλά λειτουργικός μηχανισμός για την επίλυση του χρέους", δήλωσε η ίδια.

  Η Sri Mulyani δήλωσε ότι η G20 ενθάρρυνε επίσης την περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή του κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση του χρέους πέραν της πρωτοβουλίας για την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους με έγκαιρο, εύρυθμο και συντονισμένο τρόπο.

  Είπε ότι υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει το πλαίσιο πιο αποτελεσματικό για τις χώρες που το έχουν ανάγκη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ