Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουλ-2022 13:25

  Οι Ούγγροι διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των μέτρων του Όρμπαν

  Οι Ούγγροι διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των μέτρων του Όρμπαν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ούγγροι πραγματοποιούν καθημερινές διαδηλώσεις, καθώς η πτώση του νομίσματος και η απειλή διακοπής από τη Ρωσία των μεταφορών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναγκάζουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να υιοθετήσει αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Οι διαδηλωτές κατέλαβαν αργά την Παρασκευή μια γέφυρα στη Βουδαπέστη και άλλη μια διαδήλωση προγραμματίστηκε στην πρωτεύουσα το βράδυ σήμερα. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει καθημερινά γέφυρες από τότε που το υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε την Τρίτη αυξήσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρους.

  Η κυβέρνηση του Όρμπαν ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πάγωμα της χρηματοδότησης, καθώς και την επιβολή ανώτατου ορίου στις επιδοτήσεις δεκαετιών που διατήρησαν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών σε κλάσμα των σημερινών τιμών της αγοράς. Από τον επόμενο μήνα, εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν απότομη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τη μέση κατανάλωση.

  Τα μέτρα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων αλλαγών πολιτικής του Όρμπαν από τότε που ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εδραίωση της εξουσίας και την απόκτηση δημοτικότητας μέσω γενναιόδωρων κοινωνικών παροχών και ενός υποστηριζόμενου από το κράτος κολοσσού προπαγάνδας όταν επέστρεψε στην εξουσία το 2010. Είναι επίσης τρανταχτά για τους Ούγγρους μετά τις πλούσιες προεκλογικές δαπάνες του Όρμπαν και την υπόσχεση να αφήσει ανέγγιχτο το σύστημα επιδότησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που τον βοήθησαν να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στις κάλπες του Απριλίου.

  "Αυτή θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία πίεσης του συστήματος του Όρμπαν", δήλωσε ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Political Capital στη Βουδαπέστη. "Αυτό δείχνει ότι ο οικονομικός λαϊκισμός φτάνει τελικά στα όριά του".

  Η εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα από τις πιο ευάλωτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πιθανή διακοπή των ρωσικών προμηθειών. 

  Το φιορίνι έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του ευρώ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, ενώ η απόδοση του πενταετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε επίσης πάνω από το 10% για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

  Ο Όρμπαν αντιστρέφει εν μέρει τις προεκλογικές δαπάνες που βάθυναν τα δίδυμα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Εξετάζει επίσης παραχωρήσεις για να ξεκλειδώσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ (15,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από κρίσιμα κεφάλαια για την αποκατάσταση της πανδημίας, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει λόγω ανησυχιών για τη δωροδοκία και το κράτος δικαίου.

  Αργά την Παρασκευή, ο Όρμπαν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα για τη σύσταση κυβερνητικής ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς. Το υπουργικό του συμβούλιο έθεσε επίσης επί τάπητος την αποδοχή της δικαιοδοσίας του επικεφαλής εισαγγελέα της ΕΕ. Ο Όρμπαν είχε προηγουμένως θεωρήσει ότι αυτό αποτελούσε κόκκινη γραμμή, και η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να εκθέσει την κυβερνώσα ελίτ σε έρευνες δωροδοκίας που διαφορετικά είναι απίθανες λόγω του αυστηρού πολιτικού ελέγχου του κυβερνώντος κόμματός του Fidesz.

  "Ο Βίκτορ Όρμπαν παίζει ενεργό ρόλο σε αυτό", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων της Ουγγαρίας Tibor Navracsics στην εβδομαδιαία εφημερίδα Mandiner σε δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. "Είναι αυτός που κάνει κουμάντο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ