Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιουλ-2022 16:00

  ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο

  ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατηρήθηκαν και τον Ιούνιο τα ισχυρά υψηλά ζήτησης στην αμερικανική οικονομία, που θέτουν τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed προκειμένου να καταπολεμήσει τον ραγδαίο πληθωρισμό.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση 1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,8%.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως το πόσο ρευστό είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονταν σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος, από πτώση κατά 0,2% έως εκτίναξη κατά 2,2%. 

  Κατά τα άλλα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι πωλήσεις του Μαΐου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, σε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.

  Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση του Ιουνίου καθοδηγήθηκε από την βενζίνη, η οποία κυμαινόταν κατά βάση πάνω από τα 5 δολ. το γαλόνι και ώθησε σε κατακόρυφη αύξηση τις πωλήσεις των πρατηρίων.

  Έκτοτε βέβαια, η τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά και κινείται πλέον λίγο πάνω από τα 4,5 δολ. το γαλόνι.

  Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν επίσης από την ανάκαμψη της αγοράς αγορών μηχανοκίνητων οχημάτων, η οποία είχε δεχθεί πλήγμα λόγω ελλείψεων.

  Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέτρο του δείκτη, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 0,8% τον Ιούνιο.

  Τα σχετικά στοιχεία για τον Μάιο, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν επίσης πτωτικά, δείχνοντας πτώση των δομικών λιανικών πωλήσεων κατά 0,3% αντί της πρώτης μέτρησης που τις είχε παρουσιάσει αμετάβλητες.

  Το μέτρο των δομικών λιανικών πωλήσεως αντανακλά περισσότερο τη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών του ΑΕΠ, και παρά την άνοδο του Ιουνίου, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι ήταν ήπιες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ