Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2022 15:55

  ΗΠΑ: Πληθωριστικό άλμα 11,3% και στις τιμές χονδρικής

  Τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη βαθιά εδραίωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και η μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος παρουσίασε ραγδαία επιτάχυνση στο 11,3% ετησίως, μετά το θηριώδες 9,1% που εμφάνισαν χτες οι τιμές καταναλωτή.

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούνιο με ρυθμό 1,1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, έναντι του 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές και του 0,9% με το οποίο είχε κινηθεί τον Μάιο (αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 0,8% της αρχικής μέτρησης).

  Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση για 11,4% με τη μέτρηση να δείχνει 11,3%, από το 10,9% του περασμένου μήνα.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι τιμές χονδρικής αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 2%.

  Σχετικά θετικές ήταν μάλλον οι ενδείξεις από το δομικό μέτρο του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων και λιανικής, το οποίο έδειξε αύξηση με ρυθμό 0,4%, χαμηλότερα από το 0,6% του Μαΐου, αλλά και των προβλέψεων για μικρότερη μείωση στο 0,5%.

  Αντίστοιχα, σε επίπεδο έτους, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε με +8,2%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 8,1%, αλλά χαμηλότερα από το 8,3% του Μαΐου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ