Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2022 12:14

  Ο ΟΑΣΕ εκφράζει ανησυχία για τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" αμάχων της Ρωσίας

  Ο ΟΑΣΕ εκφράζει ανησυχία για τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" αμάχων της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ΟΟΣΑ εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Μόσχα σε Ουκρανούς αμάχους στα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος", που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να ταυτοποιηθούν όσοι φέρονται να έχουν δεσμούς με τις αρχές του Κιέβου, σύμφωνα με έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

  "Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες", η διαδικασία αυτή "περιλαμβάνει σκληρές ανακρίσεις και εξευτελιστικές σωματικές έρευνες" γράφουν οι τρεις συντάκτες του εγγράφου που αριθμεί 115 και στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, κάνοντας λόγο για μια "ανησυχητική" εξέλιξη.

  Οι Ουκρανοί που απομακρύνθηκαν από πόλεις που είχαν πολιορκηθεί, όπως το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης, ή όσοι εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα από τα ρωσικά στρατεύματα εδάφη είναι υποχρεωμένοι να πάνε σε αυτά τα κέντρα.

  "Τα προσωπικά δεδομένα τους καταγράφονται, λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματά τους και τα έγγραφα ταυτότητάς τους αντιγράφονται" γράφει η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

  Σκοπός είναι προφανώς να προσδιοριστεί αν οι άνθρωποι αυτοί πολέμησαν με την ουκρανική πλευρά ή έχουν διασυνδέσεις με το τάγμα Αζόφ ή με τις ουκρανικές αρχές.

  "Αν αυτό ισχύει, οι άνθρωποι αυτοί χωρίζονται από τους υπόλοιπους και συχνά απλώς εξαφανίζονται", υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δύο από τους οποίους μετέβησαν στην Ουκρανία τον Ιούνιο προκειμένου να συμπληρώσουν την εργασία τους που συντάχθηκε στη βάση πολλών πηγών.

  "Ορισμένοι μεταφέρονται" στις αυτονομιστικές αυτοανακηρυχθείσες περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, "όπου κρατούνται, ακόμη και σκοτώνονται", προστίθεται, "μια πρακτική που υποδηλώνει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις δύο οντότητες προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς υποχρεώσεις της".

  Όσοι περνούν το 'τεστ' "στέλνονται συχνά στη Ρωσία", "με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους".

  Μόλις φθάσουν εκεί, τους υπόσχονται εργασία και δωρεάν κατάλυμα. Είναι βέβαια ελεύθεροι να μετακινούνται, αλλά "συχνά δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, χρήματα ή δεν διαθέτουν τηλέφωνο" ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημειώνει η έκθεση.

  Το Κίεβο καταγγέλλει εδώ και πολλές εβδομάδες "απελάσεις" τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουκρανών, ενώ η Μόσχα διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως μοναδικός της σκοπός είναι να επιτρέψει στους αμάχους να "απομακρυνθούν" από "επικίνδυνες ζώνες".

  Υπάρχουν "περίπου 20 τέτοιες δομές", εκτιμά ο Γεβχένιλ Τσιμπάλιουκ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ, δηλώσεις του οποίου παρατίθενται στο έγγραφο.

  Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του ΟΑΣΕ από την έναρξη του πολέμου στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού "της Μόσχας", με τον οποίο η Ρωσία αρνήθηκε να συνεργαστεί. Με αναφορά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη "κατάφωρων παραβιάσεων δικαιωμάτων" που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  Ο ΟΑΣΕ, που δημιουργήθηκε το 1975, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να ενθαρρύνει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης, είχε αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία το 2018 για να εξετάσει τα εγκλήματα στην Τσετσενία εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ ή ακόμη το 2020, μετά τις νοθευμένες εκλογές και την καταστολή στη Λευκορωσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ