Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουλ-2022 14:44

  Η ΕΕ έδωσε το "πράσινο φως" στην Κροατία για την υιοθέτηση του ευρώ στις αρχές του 2023

  Κροατια ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την τελική της έγκριση για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία στις αρχές του επόμενου έτους, όταν και θα γίνει το 20ο μέλος της νομισματικής ζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Οι υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες υποστήριξαν την κίνηση αυτή την Τρίτη, αφού η Κομισιόν συνέστησε να επιτραπεί στη χώρα των 3,9 εκατ. κατοίκων να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Η Κομισιόν διαπίστωσε νωρίτερα ότι η χώρα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε θέματα όπως ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος.

  Η Κροατία θα ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα με ισοτιμία μετατροπής 7,5345 κούνα ανά ευρώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

  Το τελικό "οκ" καθιστά την Κροατία το πρώτο νεοεισερχόμενο μέλος μετά τη Λιθουανία το 2015.

  Η κίνηση αυτή εντάσσει την Κροατία στον πυρήνα της ΕΕ, καθιστώντας τις πληρωμές ευκολότερες και φθηνότερες και δίνοντας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα ένα δίχτυ ασφαλείας σε μελλοντικές κρίσεις. Η Κροατία στοχεύει επίσης να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, καταργώντας τα εμπόδια στα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

  Άλλα ανατολικά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ωστόσο, ορισμένοι στην περιοχή είναι λιγότερο πρόθυμοι, καθώς έχουν διαπιστώσει τα οφέλη της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ