Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουλ-2022 18:42

  Fed Νέας Υόρκης: Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο έτος αναμένουν οι Αμερικανοί

  141129161
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο έτος αναμένουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, αλλά εκτιμούν ότι θα σημειώσει πιο ήπιο ρυθμό μακροπρόθεσμα, σε μια ένδειξη ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό -δυναμική που παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της Fed- παραμένουν εύλογα σταθερές, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Fed της Νέας Υόρκης.

  Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι καταναλωτές εμφανίζονται τον Ιούνιο πιο απαισιόδοξοι για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση αλλά και για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη μηνιαία Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της Fed Νέας Υόρκης.

  Ειδικότερα, ο μέσος όρος των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκε στο 6,8% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 οπότε ξεκίνησε η έρευνα, έναντι 6,6% που ήταν τον Μάιο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια από τώρα εμφανίζονται βελτιωμένες, καθώς "βλέπουν” πληθωρισμό 3,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, έναντι 3,9% που ήταν η μέση εκτίμησή τους τον Μάιο.

  Τον προηγούμενο μήνα, η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης και μια ακόμη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξαν ότι οι καταναλωτές αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σε μεγαλύτερο ορίζοντα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους αξιωματούχους της Fed, σύμφωνα με το Reuters. Οι δύο αυτές εκθέσεις αποτέλεσαν καταλυτικό παράγονα για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο κατά 75 μονάδες βάσεις -προχωρώντας στην μεγαλύτερη αύξηση από το 1994- τόσο προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 40 ετών όσο και για να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

  Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του υπουργείου Εργασί% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

  Εν τω μεταξύ, με τη Fed να έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 1,5% το τρέχον έτος και με νέες αυξήσεις να αναμένονται, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση αλλά και την αγορά εργασίας.

  Για πρώτη φορά στην εννιάχρονη ιστορία της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση τον τελευταίο χρόνο είχε γίνει "πολύ χειρότερη" ή "κάπως χειρότερη". Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 45% δήλωσε το ίδιο όσον αφορά τις προσδοκίες του για την προσωπική οικονομική του κατάσταση το επόμενο έτος, επίσης ιστορικό υψηλό.

  Τέλος, οι καταναλωτές κατά μέσο όρο δίνουν πιθανότητα 40,4% το ποσοστό ανεργίας να είναι υψηλότερο το αντίστοιχο διάστημα του επόμενου έτους, από πιθανότητα 38,6% που έδιναν τον Μάιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ