Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιουλ-2022 13:03

  Βloomberg: Το πολιτικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει τις πρόωρες εκλογές στα ραντάρ των traders

  Βαριές απώλειες για τους Συντηρητικούς του Τζόνσον στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αδιαφορία των βρετανικών αγορών για την ανατροπή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού, σημειώνει το Bloomberg.

  Η απομάκρυνση του Τζόνσον έχει αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς της NatWest Markets, της Citigroup Inc. και της Mizuho International Plc. Ανοίγει την πόρτα σε ένα όργιο δαπανών για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους πριν πάνε στις κάλπες, ακολουθούμενο από το ενδεχόμενο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να έρθει στην εξουσία και να σκορπίσει περισσότερα χρήματα.

  Αυτό θα επηρεάσει τα πάντα, από την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας και τη φορολογία μέχρι τη λίρα, τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές - και θα δει επίσης να επανεμφανίζονται προηγούμενοι κίνδυνοι, όπως μια νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά "αν" και "αλλά", οι εκλογές έχουν ήδη εισχωρήσει στο μυαλό των επενδυτών.

  "Η προοπτική των εκλογών από μόνη της θα ήταν αναμφισβήτητα αρνητική για το νόμισμα, καθώς ο ευρύτερος πολιτικός κίνδυνος κλιμακώνεται", δήλωσαν αναλυτές της NatWest, συμπεριλαμβανομένης της Imogen Bachra. "Μια νωρίτερη εκλογή και επομένως μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική χαλάρωση αυξάνει τους κινδύνους η BOE να δράσει πιο "δυναμικά" το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων γκολντ να αυξηθούν".

  Μετά από τρία θυελλώδη χρόνια στην εξουσία, η βασιλεία του Τζόνσον φαίνεται να έχει λάβει χαοτικό τέλος μετά τη μαζική παραίτηση μελών της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα. Το Συντηρητικό κόμμα του καταρτίζει επειγόντως σχέδια για έναν επιταχυνόμενο διαγωνισμό για την επιλογή του διαδόχου του αυτό το καλοκαίρι.

  Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025 και ο διάδοχος του Τζόνσον δεν θα είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στις κάλπες νωρίτερα. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να μπει στον πειρασμό να επωφεληθεί από τυχόν πολιτικό μήνα του μέλιτος κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του με την ελπίδα να κλειδώσει άλλα πέντε χρόνια εξουσίας και δημόσιας νομιμοποίησης. 

  Αυτή η προοπτική έχει ήδη οδηγήσει την ομάδα της NatWest να αλλάξει τις προβλέψεις της Tράπεζας της Αγγλίας (BOE), αναμένοντας ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων και ένα πιο αργό πρόγραμμα πώλησης ομολόγων, δεδομένης της προοπτικής μεγαλύτερων κυβερνητικών δαπανών. Αναθεώρησαν προς τα πάνω τον στόχο τους για την απόδοση των 10ετών τίτλων στο τέλος του έτους στο 2,25%. 

  Οι αποδόσεις έχουν ήδη εκτιναχθεί και έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα κοντά σε αυτό το επίπεδο. Η κούρσα για την ηγεσία της κυβέρνησης φουντώνει, με τον πρώην καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την Παρασκευή.

  "Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι ο καγκελάριος και ποια θα είναι η προσέγγισή του/της στη δημοσιονομική πολιτική: θα τη σφίξει, θα τη χαλαρώσει, θα ανησυχεί περισσότερο για την ανάκτηση της εκλογικής υποστήριξης μέσω φορολογικών περικοπών και δωρεών;", δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital, προσθέτοντας ότι δεν θα τον εξέπληττε μια εκλογική αναμέτρηση του 2023.

  Η εικόνα για τη λίρα, που έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 11% φέτος, είναι πιο περίπλοκη. Ενώ η χαλάρωση του πορτοφολιού της κυβέρνησης ή η μείωση των φόρων θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη βρετανική οικονομία, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να θέσουν υπό πίεση τα δημόσια οικονομικά. Η νέα ηγεσία θα φέρει στο παιχνίδι και άλλες αλλαγές πολιτικής ευαίσθητες στην αγορά. 

  Για τη χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εταιρείες με εγχώριο προσανατολισμό πιθανότατα θα λάβουν ώθηση εάν ένας νέος ηγέτης θέσει ερωτηματικά σχετικά με την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος αύξηση του φόρου εταιρειών. Ο δείκτης αναφοράς FTSE 250 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Βρετανίας έχει υποχωρήσει περίπου 20% το 2022.

  Οι πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της BOE και η ισχυρότερη λίρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν αρνητικές για τον FTSE 100, όπου περίπου το 75% των πωλήσεων των εταιρειών πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα έπληττε επίσης τους καταναλωτές και ως εκ τούτου τις μετοχές λιανικής όπως η Next Plc και η Marks & Spencer Group Plc.

  "Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια εποχή που το κλίμα απέναντι στις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη κακό - αυτό φαίνεται να αντανακλάται στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των βρετανικών εταιρειών σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, καθώς και στα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία για τις καθαρές ροές των βρετανικών μετοχών", δήλωσε η Gabriele Foa, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments.

  Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους των δανειστών, όπως η Lloyds Banking Group Plc και η NatWest, οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να παραμείνουν υπό πίεση, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει ύφεση. Οι επενδυτές σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Centrica Plc και η Shell Plc θα παρακολουθούν στενά την πίεση για αύξηση της φορολογίας στον τομέα για να βοηθηθούν οι λογαριασμοί ενέργειας.

  Όσον αφορά τον ευρύτερο εμπορικό και πολιτικό κίνδυνο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόνσον είχε προωθήσει νομοθεσία που θα έδινε στη Βρετανία τη δυνατότητα να τροποποιήσει μονομερώς τη μετά το Brexit διευθέτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία, διακινδυνεύοντας έναν εμπορικό πόλεμο με το μπλοκ. Από την άλλη πλευρά, μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να άρει τον υπαρξιακό κίνδυνο απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένης της αντίθεσης των Συντηρητικών σε ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

  "Βλέπουμε την αλλαγή στην ηγεσία ως οριακά θετική για τη στερλίνα μέσω της αυξημένης πιθανότητας δημοσιονομικής στήριξης και, μεσοπρόθεσμα, ενός χαμηλότερου φραγμού για καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ", δήλωσε ο Shreyas Gopal, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank AG. Ωστόσο, οποιοσδήποτε υποψήφιος για την ηγεσία "δείξει προθυμία να πάει στις κάλπες θα θεωρηθεί πιο αρνητικός για τη στερλίνα, δεδομένης της πρόσθετης αβεβαιότητας που θα εισάγει".

  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί υποψήφιοι, που είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιες μπορεί να είναι οι απόψεις του νικητή. Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ότι ένας νέος ηγέτης θα διακινδυνεύσει να πάει στις κάλπες, δεδομένου ότι οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να έχουν μια υγιή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης που θα κληρονομήσει ο διάδοχος του Τζόνσον, θα ήταν μεγάλο ρίσκο. 

  Η πρόσφατη ιστορία σχετικά με την επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής είναι μικτή. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν παρέλειψε αυτή την ευκαιρία για να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία το 2010. Οι πρόωρες εκλογές της Τερέζα Μέι το 2017 κατέληξαν να της κοστίσουν την πλειοψηφία, αν και ο ίδιος ο Τζόνσον είχε μεγαλύτερη επιτυχία το 2019.

  "Σίγουρα ένας νέος ηγέτης θα ήθελε μια εντολή, αλλά θα ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτύχει μια πλειοψηφία κοντά σε αυτή που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον το 2019", δήλωσε ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Bank of New York Mellon. "Μια εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνες ή εβδομάδες τουλάχιστον πολιτικού αδιεξόδου, οπότε απλά δεν θα ήταν χρήσιμη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ