Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιουλ-2022 10:49

  Η Fed προετοιμάζεται ενόψει πιθανής νέας αύξησης του πληθωρισμού

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να σκληρύνουν την αποφασιστικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

  Ο στενά παρακολουθούμενος δείκτης τιμών καταναλωτή πιθανότατα αυξήθηκε σχεδόν 9% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ένα νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, με βάση τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ΔΤΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1%, σηματοδοτώντας τον τρίτο μήνα σε διάστημα τεσσάρων μηνών με αύξηση τουλάχιστον 1%.

  Ενώ ο επίμονα υψηλός και ευρείας βάσης πληθωρισμός θεωρείται ότι πείθει τους αξιωματούχους της Fed να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς τους κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση στις 27 Ιουλίου, οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται. Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οι πιέσεις στις τιμές σε επίπεδο παραγωγών σταθεροποιούνται, καθώς το κόστος των βασικών εμπορευμάτων --συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας- υποχωρεί.

  Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να προσελκύσουν αυξημένο έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ένα αποτέλεσμα ταχύτερο της κοινής γνώμης για τον Μάιο προκάλεσε καταστροφές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ακολουθούν τα στοιχεία της Παρασκευής που δείχνουν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και ένα ποσοστό ανεργίας κοντά σε χαμηλό πέντε δεκαετιών, υπογραμμίζοντας μια σφιχτή αγορά εργασίας που συμβάλλει στη διατήρηση της αύξησης των μισθών σε υψηλά επίπεδα. 

  Την ερχόμενη εβδομάδα δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, τη βιομηχανική παραγωγή και το καταναλωτικό κλίμα, καθώς και το Beige Book της Fed. Οι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed Thomas Barkin και Raphael Bostic θα συζητήσουν την οικονομία και τη νομισματική πολιτική σε ξεχωριστές δεσμεύσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ