Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιουλ-2022 09:52

  Welt: Κορυφαία στελέχη των Πράσινων θέλουν να σταματήσουν τις προμήθειες στον κινεζικό στρατό

  41482524
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Οι Γερμανοί κατασκευαστές κινητήρων προμηθεύουν τεχνολογία για κινεζικά πολεμικά πλοία - παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της Welt am Sonntag και διεθνών εταίρων. Τώρα, εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής από το Κόμμα των Πρασίνων ασκούν επίσης σκληρή κριτική στις πωλήσεις αυτές.

  Γερμανικές εταιρείες προμηθεύουν πρόσφατα τεχνολογία για κινεζικά πολεμικά πλοία - παρά την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά του κινεζικού στρατού, για παράδειγμα στην κατάληψη αμφισβητούμενων νησιωτικών ομάδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σύμφωνα με έρευνα της Welt am Sonntag και του "Politico", οι ΗΠΑ παροτρύνουν εδώ και χρόνια τη γερμανική κυβέρνηση να περιορίσει αυτές τις παραδόσεις. Ωστόσο, η γερμανική νομοθεσία περί εξαγωγών εξακολουθεί να επιτρέπει την πώληση μεγάλων κινητήρων πλοίων, όπως εκείνων του κατασκευαστή MTU με έδρα τη Φριντριχσχάφεν, στον κινεζικό στρατό.

  Τώρα κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από το κόμμα των Πρασίνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητούν επίσης να σταματήσουν αυτές οι εξαγωγές. "Δεν θα πρέπει να προμηθεύουμε υλικό στον κινεζικό στρατό, εάν η Κίνα παραβιάζει τις αποφάσεις του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου", δήλωσε ο Jürgen Trittin, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη Bundestag, στη Welt am Sonntag. Αναφερόταν στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να εξάγουν και να πωλούν ορισμένους τύπους μεγάλων ναυτικών κινητήρων ντίζελ στο κινεζικό ναυτικό χωρίς άδεια. "Συμβουλεύω την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις εξαγωγές όπλων", δήλωσε ο Trittin.


  Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα Κίνας Reinhard Bütikofer ήταν ακόμη πιο ειλικρινής. "Δεν γνώριζα για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι κινητήρες πλοίων γερμανικής κατασκευής θα μπορούσαν να παραδοθούν στο ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας", δήλωσε ο Bütikofer στην εφημερίδα αυτή. "Μια τέτοια υποστήριξη για τον ταχύ επανεξοπλισμό της Κίνας είναι αντίθετη με τα γερμανικά συμφέροντα", πρόσθεσε ο βουλευτής: "Ρωτώ επίσης τους υπεύθυνους αν μια τέτοια πρακτική είναι πράγματι συμβατή με τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ".


  Οι αρμόδιοι - το υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής την Annalena Baerbock (Πράσινοι) και το υπουργείο του υπουργού Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) - έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις αλλαγές εδώ, όπως και ο Μεγάλος Συνασπισμός στο παρελθόν. Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας εξήγησε ότι η τρέχουσα πρακτική εξαγωγών ακολουθεί "διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές".

  Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για τις γερμανικές εξαγωγές


  Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παροτρύνει εδώ και χρόνια τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο περιοριστική προσέγγιση στις παραδόσεις προς τον κινεζικό στρατό. Το 2017, υπό την πίεση των χωρών-εταίρων, το Βερολίνο είχε ήδη δυσκολέψει την εξαγωγή κινητήρων υποβρυχίων που οι Κινέζοι είχαν αγοράσει προηγουμένως από τον κατασκευαστή MTU. Ωστόσο, ο μεγάλος συνασπισμός απέφυγε να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς.

  "Οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να πουλήσουν αυτή την τεχνολογία κινητήρων στην Κίνα", λέει ο Brent Sadler, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος εργάστηκε για την πολιτική της Κίνας στο Πεντάγωνο και τώρα εργάζεται για τη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον. Αυτή ήταν "η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ" τόσο υπό Δημοκρατικούς όσο και υπό Ρεπουμπλικάνους προέδρους.


  Η προμήθεια κινητήρων για το κινεζικό ναυτικό συνεχίζει να ανησυχεί τους Αμερικανούς, ιδίως ενόψει της πιο επιθετικής πολιτικής της Κίνας, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ασχολείται με θέματα εξαγωγών όπλων αλλά δεν θέλει να κατονομαστεί. Ακριβώς όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν πλέον συμφωνήσει σε μια ενιαία εξαγωγική πολιτική έναντι της Ρωσίας, αυτό απαιτείται και για μια χώρα όπως η Κίνα. Σε διπλωματικό τόνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το διατύπωσε τώρα με παρόμοιο τρόπο απαντώντας σε ερώτηση της σύνταξης. Συνεργάζονται με τη γερμανική κυβέρνηση για τον "συντονισμό των ρυθμιστικών πρακτικών".

  Υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση των κανονισμών για τις εξαγωγές όσον αφορά τον κινεζικό στρατό παρέχεται επίσης από τον Γερμανό εμπειρογνώμονα για την Κίνα Thorsten Benner. Υπενθυμίζει τα παράπονα της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την ανακάλυψη τεχνολογίας κινητήρων Bosch σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία: "Θέλει η Γερμανία να ζήσει με παρόμοιες εικόνες από ευκολία ή από εξαγωγικό συμφέρον σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ;" αναρωτιέται ο Benner, ο οποίος είναι επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Global Public Policy Institute (GPPI) με έδρα το Βερολίνο.

  "Στη Γερμανία δεν υπάρχει συνειδητοποίηση ότι η Κίνα δεν είναι μόνο οικονομικός ανταγωνιστής, αλλά και ο πιο σκληρός στρατιωτικός αντίπαλος των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων μας στην Ασία", προσθέτει ο Μπένερ: "Το πολιτικό ερώτημα είναι: Θέλουμε να προμηθεύσουμε την Κίνα με ικανότητες που η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας ή της Αυστραλίας κάποια στιγμή, για παράδειγμα σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν;"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ