Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουλ-2022 09:03

  Αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα

  Αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό που διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ, παρά το ότι η χώρα πλήττεται από μια καταστροφική κρίση.

  Με τα συναλλαγματικά αποθέματα να διαμορφώνονται σε χαμηλό-ρεκόρ, η χώρα-νησί δυσκολεύεται να πληρώσει τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

  Η ανάπτυξη έχει καταπνιγεί -η οικονομία συρρικνώθηκε 1,6% ετησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, και αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο στο β΄ τρίμηνο.

  Ο πληθωρισμός ωστόσο διαμορφώθηκε στο ρεκόρ του 54,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε στο 80,1%, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών ως προτεραιότητα.

  Η τράπεζα αύξηση το επιτόκιο δανειακής διευκόλυνσης κα΄τα 100 μονάδες βάσης στο 15,5% ενώ το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε επίσης κατά 100 μονάδες βάσης, στο     14,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2001.

  Στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα ήταν απαραίτητη για να συγκρατηθεί ενδεχόμενη συσσώρευση δυσμενών πληθωριστικών προσδοκιών.

  Την ίδια στιγμή, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μια πιστωτική διευκολύνση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με διμερείς και πολυμερείς εταίρους, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση-γέφυρα και να μειωθεί η έλλειψη αποθεματικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ