Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 13:24

  Ο Πούτιν αποφεύγει βαρύ οικονομικό πλήγμα, καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετριάζουν το πλήγμα των κυρώσεων

  Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία φαίνεται να οδεύει προς πολύ μικρότερη ύφεση από ό,τι ανέμεναν αρχικά πολλοί αναλυτές φέτος, με τη Μόσχα να είναι ενισχυμένη από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που έχει μετριάσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

  Οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co., της Citigroup και άλλων μεγάλων τραπεζών αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την πτώση της παραγωγής φέτος σε μόλις 3,5%, "αποκρούοντας" τους φόβους κατά τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για το ότι θα μπορούσε να είναι η βαθύτερη οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

  Οι αξιωματούχοι στη Μόσχα, ορισμένοι από τους οποίους έβλεπαν συρρίκνωση έως και 12%, ετοιμάζονται τώρα να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους σε λιγότερο από το μισό του ποσοστού αυτού.

  "Ο πυγμάχος σηκώθηκε και αγωνίζεται εκ νέου, αφού προηγουμένως έπεσε κάτω", δήλωσε ο Anton Tabakh, επικεφαλής οικονομολόγος της Expert RA με έδρα τη Μόσχα. "Υπήρξε ένα πλήγμα, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε σημαντικά από τις τιμές των εξαγωγών, ακόμη και σε επίπεδο έκπτωσης, και την ικανότητα του προϋπολογισμού να ρίξει χρήματα στο πρόβλημα".

  Βελτίωση των προοπτικών

  Η βελτίωση των προοπτικών ενισχύει την αυτοπεποίθηση του Κρεμλίνου ότι μπορεί να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις, καθώς οι ηγέτες των χωρών αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενη πίεση από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τάσεις που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο. Το μομέντουμ για νέες κυρώσεις έρχεται αντιμέτωπο με αυξανόμενη αντίσταση, με λίγες πολιτικές επιλογές να έχουν απομείνει.

  Ωστόσο, η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο βαθειά συρρίκνωση τουλάχιστον από το 2009. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τις προηγούμενες, με τον αντίκτυπο των κυρώσεων σε βασικές τεχνολογίες και άλλα προϊόντα να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ήδη, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει σχεδόν κλείσει, με την παραγωγή αυτοκινήτων να έχει μειωθεί κατά 97% τον Μάιο εν μέσω ελλείψεων σε ανταλλακτικά και της αποχώρησης σημαντικών ξένων παραγωγών. 

  Αλλά σε άλλα τμήματα της οικονομίας, οι χειρότεροι φόβοι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, καθώς οι γρήγορες κινήσεις για τη σταθεροποίηση του ρουβλιού τις πρώτες εβδομάδες μετά τον πόλεμο απέτρεψαν μια οικονομική κρίση και ακολούθησε μια "πλημύρα" εξαγωγικών εσόδων. 

  Οι εταιρείες ανέφεραν τις πρώτες ευρείες αυξήσεις στην παραγωγή και στις προοπτικές τους τον Ιούνιο, ανέφερε η S&P Global.

  Οι παραγωγοί προσαρμόζονται

  "Η Ρωσία βιώνει μια πολύ ηπιότερη ύφεση από ό,τι φοβόταν κανείς όταν ξεκίνησε η εισβολή", ανέφεραν οικονομολόγοι της JPMorgan, μειώνοντας την αναμενόμενη συρρίκνωση στο 3,5% φέτος από το 7% που ανέμεναν τον Μάρτιο.

  Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας. "Η διακοπή της συρρίκνωσης τον Μάιο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι παραγωγοί έχουν αρχικά προσαρμοστεί στο σοκ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας", ανέφερε.

  Σημαντικό κινητήριο μοχλό αποτέλεσε η ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου, η οποία μειώθηκε μετά την εισβολή, αλλά αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούνιο, χάρη στην εγχώρια ζήτηση και τη στροφή προς τους αγοραστές στην Ασία. 

  Η παραγωγή φυσικού αερίου, άλλος βασικός οικονομικός μοχλός, μειώθηκε, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα, τροφοδοτώντας την αύξηση των εσόδων.

  "Δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο πίεσης που είχαμε υποθέσει για το 2022", δήλωσε ο οικονομολόγος της Rosbank, Evgeny Koshelev. "Θα πρέπει να αναμένουμε καλύτερες τάσεις, επειδή τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική προσφέρουν ώθηση στην οικονομία".

  Συγκρατημένη ύφεση;

  Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 10%, αλλά η πτώση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου τη μισή οικονομία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει και η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα στοιχεία από τις ταμειακές μηχανές δείχνουν ότι οι αγορές στα τέλη Ιουνίου ανέβηκαν στα προ-πολεμικά επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Maxim Reshetnikov σε κυβερνητική συνεδρίαση την Τρίτη. "Αλλά είναι νωρίς να μιλάμε για σταθεροποίηση", πρόσθεσε.

  Οι εισαγωγές, οι οποίες κατέρρευσαν κατά 40% τον Απρίλιο, έδειξαν επίσης σημάδια σταθεροποίησης. 

  Η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τις δαπάνες για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και για στρατιωτικές προμήθειες, παρέχοντας πρόσθετη οικονομική ώθηση. Η κεντρική τράπεζα έχει αντιστρέψει όλες τις αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή.

  "Οι δείκτες δραστηριότητας υποδηλώνουν ότι υπάρχει σημαντική ανοδική τάση" στην πρόβλεψή μας για συρρίκνωση 7% για φέτος, δήλωσε ο Clemens Grafe, οικονομολόγος της Goldman.

  Παρ' όλα αυτά, οι προβλέψεις προειδοποιούν για σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές. Η ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει τα έσοδα στο β' εξάμηνο, όπως και η πτώση της ζήτησης, αν οι φόβοι για ύφεση αποδειχθούν βάσιμοι. 

  Τα σημάδια περιορισμού των αποθεμάτων στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες μπορεί να σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα βαθύνει καθώς θα εξαντλούνται οι προμήθειες. Η ισχύς του ρουβλιού θα μπορούσε να οδηγήσει τους εξαγωγείς να μειώσουν την παραγωγή.

  "Υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία", δήλωσε η Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group στη Μόσχα. "Οι κίνδυνοι είναι κάπως χαμηλότεροι για το 2022, αλλά έχουν επίσης μεταφερθεί στο 2023 λόγω του εμπάργκο πετρελαίου", είπε, αναφερόμενη στα σχέδια της ΕΕ να διακόψει τις εισαγωγές το επόμενο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ