Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 22:56

  Ισραήλ: Τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2011 πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα

  Ισραήλ: Τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2011 πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ αύξησε τα επιτόκια της σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης, το περισσότερο σε πάνω από μια δεκαετία, υιοθετώντας ταυτόχρονα αυστηρότερο τόνο για τις επόμενες κινήσεις της καθώς εντείνει τις προσπάθειες της να θέσει υπό έλεγχο τον ξέφρενο πληθωρισμό. 

  Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% από 0,75% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων και η μεγαλύτερη από το 2011. 

  "Η ισραηλινή οικονομία καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη η οποία συνοδεύεται από σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του πληθωρισμού", αναφέρει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή αφαίρεσε από την ανακοίνωση της την πρόβλεψη για μια "σταδιακή" διαδικασία στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, υιοθετώντας πιο επιθετικό τόνο για τις επόμενες κινήσεις της. 

  Η απόφαση της Τράπεζας του Ισραήλ να ανεβάσει ταχύτητα για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού ακολουθεί ανάλογες κινήσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών σε αυτό που ενδεχομένως να συνιστά την επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη σε παγκόσμιο επίπεδο από την δεκαετία του 1980, σημειώνει το Bloomberg. Η αμερικανική Federal Reserve τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994, κάτι που υποχρέωσε και άλλες κεντρικές τράπεζες να σπεύσουν να την ακολουθήσουν. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ