Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 18:06

  Φόβοι Γερμανών τραπεζιτών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση φυσικού αερίου

  Φόβοι Γερμανών τραπεζιτών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κορυφαίοι τραπεζίτες στη Γερμανία εξέφρασαν τη Δευτέρα ανησυχίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια διαφαινόμενη κρίση φυσικού αερίου.

  Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για την τροφοδοσία της οικονομίας της, προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική διακοπή των ρωσικών προμηθειών, εάν η Μόσχα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο κατά της Δύσης.

  Στο μεταξύ, η κρίση του φυσικού αερίου έχει συμβάλει και στην εκτίναξη του πληθωρισμού στην Γερμανία στο 8%.

  Ο Christian Sewing, CEO της Deutsche Bank, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει "τεράστια διασπαστική δυναμική" και αυξάνει τους κινδύνους για μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος.

  "Ανησυχώ για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους 12 μήνες", τόνισε ο ίδιος σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

  Η οικονομική διευθύντρια της Commerzbank, Bettina Orlopp, σχολίασε σε παρέμβασή της στο ίδιο συνέδριο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι σήμερα εξίσου μεγάλοι όσο και κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία.

  Οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία σημαντικών αναθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της περικοπής προσωπικού και άλλων μειώσεων κόστους, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν βιώσιμα τα κέρδη τους. 

  Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών τους κατρακυλούν τον τελευταίο καιρό, καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου.

  Η Deutsche Bank και η Commerzbank έχασαν από περίπου 12% έκαστη στις 23 Ιουνίου, ημέρα όπου το Βερολίνο προχώρησε στο δεύτερο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

  Και οι δύο τράπεζες έχουν χάσει άνω του 20% τον τελευταίο μήνα. Νωρίτερα φέτος, η Deutsche Bank αύξησε τις προβλέψεις της για κινδύνους στο σύνολο του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στην οικονομία.

  "Επισημαίνουμε ότι έχει ενταθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις που διαμορφώνουν οι κίνδυνοι ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα.

  Οι ανησυχίες των τραπεζών απηχούν εκείνες της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία βασίζεται στις τράπεζες για χρηματοδότηση.

  "Βρισκόμαστε εν μέσω μιας μαζικής ενεργειακής κρίσης που μπορεί να μετατραπεί σε μια μαζική οικονομική κρίση", δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Marc Spieker, οικονομικός διευθυντής του γερμανικού παρόχου ενέργειας E.ON.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ