Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 13:48

  Η ΕΚΤ πρέπει να ξεκινήσει με αύξηση επιτοκίων 0,25% λέει ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης

  Η ΕΚΤ πρέπει να ξεκινήσει με αύξηση επιτοκίων 0,25% λέει ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει στο σχέδιό της να αρχίσει σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων κατά μόνο 0,25%, δήλωσε ο Madis Muller, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής του οποίου η χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις συναδέλφων του από άλλες χώρες της Βαλτικής να εξεταστεί αύξηση κατά 0,5% στην πρώτη κίνηση της ΕΚΤ, ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για μία τέτοια αύξηση.

  "Δεδομένου του outlook για τον πληθωρισμό, είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας (25 μονάδες βάσης)", δήλωσε ο Muller σε συνέντευξή του στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας χτες, Κυριακή. "Θα πρέπει να συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο".

  Η πορεία των επιτοκίων που πρότεινε ο Muller είναι σύμφωνη με τις απόψεις των περισσότερων αξιωματούχων της ΕΚΤ, αν και δύο συνάδελφοί του από τη Βαλτική δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να αποτελεί επιλογή για την απόφαση της 21ης ​​Ιουλίου.

  Εν τω μεταξύ, ο Σλοβένος Bostjan Vasle ​​δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων "θα συνεχιστούν μετά τον Σεπτέμβριο, στο τέταρτο τρίμηνο και στις αρχές του επόμενου έτους".

  Η Εσθονία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε τον περασμένο μήνα έφτασε το 22%, με τη Λιθουανία στο 20,5% και τη Λετονία στο 19% να ακολουθούν από κοντά.

  Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Madis Muller δήλωσε ότι "είναι κάτι που οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας, των οποίων οι αυξήσεις παγκοσμίως μετακυλίονται στην περίπτωσή μας πολύ γρήγορα στους καταναλωτές", προσθέτοντας πάντως ότι "βλέπουμε όμως επίσης υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και ισχυρή εγχώρια ζήτηση".

  Ο συνδυασμός ασθενούς ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού έχει αυξήσει τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό στην ευρωζώνη, μια υπόθεση όμως που απέρριψε ο Muller.

  "Για την οικονομία της ευρωζώνης, ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο", είπε.

  "Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά μπορούμε ακόμα να περιμένουμε κάποια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με τα ερωτήματα σχετικά με το φυσικό αέριο να συνιστούν σημαντικό κίνδυνο", επισήμανε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ