Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιουλ-2022 11:40

  Γερμανία: Στα σκαριά νέα μέτρα ανακούφισης σε επιχειρήσεις και πολίτες

  25880604
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ενόψει της αύξησης των τιμών, αυξάνεται η πίεση προς τον συνασπισμό των "φαναριών" (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις. "Πρέπει να υπάρξει ένα άλλο πακέτο ανακούφισης", δήλωσε ο πρόεδρος του υπουργείου του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke (SPD) στην Handelsblatt.

  Αντίστοιχα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τη συνάντηση που θα έχει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, των συνδικάτων και της Bundesbank τη Δευτέρα στο γραφείο της καγκελαρίου.

  Ο Σολτς είχε ανακοινώσει τη λεγόμενη συντονισμένη δράση στις αρχές Ιουνίου για να συζητηθούν κοινά μέτρα κατά του υψηλού πληθωρισμού με στόχο την αποτροπή ενός σπιράλ μισθολογικών τιμών.

  Σε ένα βίντεο podcast το Σάββατο, η καγκελάριος δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους: "Πρέπει να αγκιστρωθούμε ο ένας κάτω από τον άλλον και να μείνουμε ενωμένοι".

  Είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα πολλούς πολίτες, και δικαίως, είναι η άνοδος των τιμών. "Και εδώ, επίσης, πρέπει να δράσουμε από κοινού", προειδοποίησε ο καγκελάριος.

  Οι εργοδότες και τα συνδικάτα είναι γενικά υπέρ της συντονισμένης δράσης. Είναι έτοιμοι να αναζητήσουν λύσεις σύμφωνα με την καλή παράδοση της κοινωνικής εταιρικής σχέσης. Ωστόσο, η πρόταση του καγκελάριου να μπορούν οι εργοδότες να προσφέρουν στους εργαζομένους εφάπαξ πληρωμές χωρίς φόρο θεωρήθηκε ως παρέμβαση στον καθορισμό των μισθών από τα μέρη που διαπραγματεύονται συλλογικά.

  Η IG Metall, η οποία προετοιμάζει επί του παρόντος τον γύρο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρολογικού υλικού, έχει ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα. Οι περιφερειακές επιτροπές διαπραγμάτευσης αποφάσισαν την Πέμπτη ένα μισθολογικό αίτημα 8%. Ήταν επομένως στο ανώτερο άκρο του εύρους 7% έως 8%  που συνέστησε το διοικητικό συμβούλιο της IG Metall. Το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το αίτημα αύξησης των μισθών στις 11 Ιουλίου.

  Οι ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων υπέρ της εφάπαξ πληρωμής των εργαζομένων


  Ο Jörg Köhlinger, επικεφαλής της κεντρικής περιφέρειας της IG-Metall, τόνισε ότι ο καθορισμός των μισθών είναι θέμα των διαπραγματευόμενων μερών: "Απορρίπτουμε αυστηρά την παρέμβαση τρίτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι αισθάνονται τον υψηλό πληθωρισμό κάθε μέρα όταν πηγαίνουν για ψώνια". Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν συνοδευτικά μέτρα και, για παράδειγμα, να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων, Reinhold von Eben-Worlée, θεωρεί τις εφάπαξ πληρωμές από τους εργοδότες ανάλογες με τα μπόνους κατά την περίοδο του κορονοϊού ως "καλό μέσο".

  "Μια τέτοια εθελοντική εφάπαξ πληρωμή θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη στην τρέχουσα πληθωριστική περίοδο, καθώς δεν υπολογίζεται ως αύξηση μισθού και θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να έχει ανασχετικό αποτέλεσμα στο σπιράλ μισθών-τιμών, αλλά ωστόσο αυξάνει αισθητά το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων", δήλωσε ο Eben-Worlée στην Handelsblatt.

  Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για περαιτέρω ανακούφιση. Εκτός από την εφάπαξ πληρωμή για τους εργαζόμενους, υπάρχει επίσης αύξηση του επιδόματος μετακινούμενων. Η γερμανική ένωση ενοικιαστών ζήτησε μορατόριουμ στις καταγγελίες για να προστατευθούν οι ενοικιαστές από το να χάσουν τα διαμερίσματά τους εάν δεν μπορούν να αντέξουν τις πρόσθετες πληρωμές λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

  Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη συνάντηση της Δευτέρας. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει. "Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βρεθούν σε υπαρξιακή δυσχέρεια λόγω της τεταμένης κατάστασης", δήλωσε στη Handelsblatt ο Frank Bsirske, πρώην επικεφαλής της Verdi και νυν εκπρόσωπος για την αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

  "Τους επόμενους μήνες, πρέπει να βρεθούν στοχευμένες διορθωτικές λύσεις για όσους πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών". Εδώ, είπε, εναπόκειται στα κόμματα συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλαισιωμένα από την κυβερνητική δράση.

  Το SPD απαιτεί μόνιμα υψηλότερους μισθούς

  Η πρόεδρος του SPD, Saskia Esken, ζήτησε μέτρα "που βοηθούν μόνιμα και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν μόνιμα το κράτος". Η ίδια δήλωσε στην Handelsblatt: "Ενώ εμείς ως κράτος πρόνοιας θα προσαρμόσουμε τις παροχές μας στον πληθωρισμό, στην αγορά εργασίας πρέπει να επιδιώξουμε τον στόχο της σημαντικής και μόνιμης αύξησης των χαμηλών εισοδημάτων, ιδίως των χαμηλών αποδοχών". Η Jessica Rosenthal, η ομοσπονδιακή πρόεδρος της Jusos, ζητά επίσης μόνιμα υψηλότερους μισθούς.

  "Οι εφάπαξ πληρωμές δεν αρκούν", δήλωσε ο Rosenthal στη Handelsblatt. "Αντίθετα, χρειαζόμαστε λύσεις που θα βοηθήσουν όλους μακροπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει υψηλότερους μισθούς, αύξηση των ποσοστών Hartz IV και μεγαλύτερη υποστήριξη για τους ασκούμενους και τους φοιτητές".

  Επιπλέον, είπε, ήταν ανεξήγητο γιατί το "επιτυχημένο εισιτήριο των 9 ευρώ" θα τελείωνε και πάλι στα τέλη Αυγούστου. "Περισσότερα από 21 εκατομμύρια εισιτήρια που πωλήθηκαν τον Ιούνιο μιλούν από μόνα τους", τόνισε ο επικεφαλής της Juso. "Αυτή η επιτυχία της κοινωνικής και κλιματικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον".

  Ο Ρόζενταλ πιστεύει ότι είναι λογικό το γεγονός ότι η καγκελάριος θέλει να επεξεργαστεί κοινές λύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες. "Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι ότι οι μισθοί στη συνέχεια συμπιέζονται, τότε θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς έντονα για τη βιώσιμη επιτυχία αυτής της δράσης", είπε.

  Οι Πράσινοι στην Μπούντεσταγκ απαίτησαν το Σαββατοκύριακο να κληθούν να συνεισφέρουν και οι πλουσιότεροι της κοινωνίας. "Η συντονισμένη δράση πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι πρέπει να δράσουμε", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Andreas Audretsch στην Deutsche Presse-Agentur στο Βερολίνο την Κυριακή.

  Ο Audretsch δήλωσε: "Η ανακούφιση πρέπει να επικεντρωθεί σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη". Για παράδειγμα, τα τυπικά ποσοστά στο σύστημα βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης θα πρέπει να αυξηθούν. "Οι άνθρωποι με μικρά και μεσαία εισοδήματα και συντάξεις πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι θα περάσουν με ασφάλεια το χειμώνα", δήλωσε ο Audretsch.

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών, Rainer Dulger, τόνισε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τετάρτη ότι πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα διαφορετικών μέτρων. Ανέφερε, για παράδειγμα, φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε να μένει περισσότερο καθαρό από το ακαθάριστο, και υψηλότερες μεταβιβαστικές πληρωμές για τους άπορους.

  Ταυτόχρονα, ο Dulger κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως κύρια υπεύθυνη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Την Πέμπτη, συναντήθηκε με τη νέα πρόεδρο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), Yasmin Fahimi - επίσης για να καθορίσει τη θέση των κομμάτων των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), ο οποίος είχε προηγουμένως απορρίψει ένα άλλο πακέτο ανακούφισης, δήλωσε: "Χρειαζόμαστε στοχευμένη ανακούφιση". Είπε ότι "πρέπει να ξεφύγουμε από τις επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από το χρέος" και, όπου είναι δυνατόν, να λάβουμε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Λίντνερ αναφέρθηκε στη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, στη μείωση των φραγμών στη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο κ. Lindner τάχθηκε επίσης υπέρ του περιορισμού της λεγόμενης "ψυχρής προόδου" στη φορολογία εισοδήματος.

  Η συντονισμένη δράση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η δεκαετία του 1960
  Με τη συντονισμένη δράση του, ο καγκελάριος Olaf Scholz ανατρέχει στη δεκαετία του 1960, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών του SPD Karl Schiller και ο υπουργός Οικονομικών του CSU Franz Josef Strauß έδιναν τον τόνο.

  Το 1967, υπό τον πρόεδρο Σίλερ, συγκλήθηκε για πρώτη φορά συντονισμένη δράση, λίγο αφότου η Γερμανία είχε διολισθήσει σε ύφεση για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμμετείχαν όλα τα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική, η Bundesbank, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες, καθώς και συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών.

  Αν και η Γερμανία κατάφερε να ξεπεράσει γρήγορα την ύφεση, η συντονισμένη δράση δεν είχε επιτυχία. Ειδικά τα συνδικάτα είχαν τα προβλήματά τους με το σχήμα, υπερασπιζόμενα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και απορρίπτοντας τις "κατευθυντήριες γραμμές για τους μισθούς", τις οποίες ορισμένοι ανέμεναν στην πραγματικότητα από τη συντονισμένη δράση - όπως κάνει τώρα ο καγκελάριος Scholz.

  Όταν το 1977 οι εργοδότες κατέθεσαν αγωγή κατά του νέου νόμου για τη συναπόφαση του σοσιαλφιλελεύθερου συνασπισμού ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα συνδικάτα εγκατέλειψαν τελικά τη συντονισμένη δράση.

  Η δεύτερη μεγάλη συμμαχία μεταξύ συνδικάτων, εργοδοτών και κυβέρνησης 30 χρόνια αργότερα ήταν παρόμοια ανεπιτυχής. Αμέσως μετά την εκλογή του το 1998, ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) εγκαινίασε τη "Συμμαχία για την Απασχόληση" μπροστά στην υψηλή ανεργία.

  Αρχικά, η συμμαχία πέρασε μια σειρά από ψηφίσματα, όπως το άνοιγμα των περιφερειακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, πολλές από τις συνεδριάσεις ήταν άκαρπες και η Συμμαχία για την Απασχόληση διαλύθηκε τελικά το 2003. Ωστόσο, οι παρατηρητές είδαν την αποτυχία της τον Μάρτιο του 2003 ως προάγγελο της Ατζέντας 2010.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ