Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιουλ-2022 09:07

  Τουρκία-έρευνα: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος Ερντογάν δεν πιστεύει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό

  149294180
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από το 45% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν θεωρούν αξιόπιστα τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας που ανέρχονται στο 73,5%, πιστεύοντας αντίθετα το υπερδιπλάσιο ποσοστό που μετρά η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG), σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPoll, αναφέρει δημοσίευμα της ahvalnews.com.

  Περίπου το 45,8 τοις εκατό των ψηφοφόρων του ΑΚΡ δήλωσε ότι πιστεύει το ποσοστό πληθωρισμού 160 τοις εκατό της ENAG τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της Metrooll "Turkey's Pulse - June 2022" που κοινοποιήθηκε στο Twitter του δημοσκόπου, σε σύγκριση με το 42,6 τοις εκατό που πιστεύει το ποσοστό που ανακοίνωσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) κατά την ίδια περίοδο.

  Συνολικά το 11,5% των υποστηρικτών του AKP δεν εξέφρασε γνώμη επί του θέματος.

  Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 73,5% τον Μάιο, σύμφωνα με το TÜİK, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Οι αυξήσεις των τιμών στην Τουρκία έχουν αποκτήσει δυναμική μετά τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στο 14% από 19% στα τέλη του περασμένου έτους και στη συνέχεια τη διατήρησή τους αμετάβλητη, προκαλώντας το ξεπούλημα της λίρας και την αύξηση του κόστους των εισαγωγών.

  Όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, με βάση το τσίμπημα που νιώθουν οι πολίτες που παλεύουν με την εκτίναξη των τιμών. Σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα Πληθωρισμού (ENAG), έναν ανεξάρτητο οργανισμό που δημιουργήθηκε από οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς, ο πραγματικός πληθωρισμός τον Μάιο στη χώρα μετρήθηκε σε πάνω από 160%, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gerçek Gündem.

  Εκείνοι που πιστεύουν το ποσοστό πληθωρισμού 160% του ENAG μετρήθηκαν ως 39,6% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του AKP, 87,2% των ψηφοφόρων του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), 84,5% των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İP) και 83,5% των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σύμφωνα με την έρευνα.

  Συνολικά το 69% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία ήταν 160%, όπως ανακοίνωσε η ENAG τον Μάιο, σε σύγκριση με το 23,9% που δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ποσοστό ήταν 74%, όπως ανακοίνωσε η TÜİK την ίδια περίοδο. Το υπόλοιπο 7,1 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε γνώμη επί του θέματος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ