Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 16:55

  ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Ιούνιο

  ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβράδυνε σημαντικά τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτης PMI της S&P Global να κατρακυλά σε χαμηλό δύο ετών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την αμερικανική οικονομία. 

  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, διολισθαίνοντας στις 52,7 μονάδες από 57,0 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global. Η τελική μέτρηση ήταν πάντως λίγο καλύτερη από την αρχική εκτίμηση στις 52,4 μονάδες.

  "Η έρευνα PMI υποχώρησε τον Ιούνιο σε ένα επίπεδο που υποδεικνύει ότι ο μεταποιητικός κλάδος ενεργεί ως 'βαρίδι' στο ΑΕΠ με αυτό να αναμένεται να ενταθεί όσο θα προχωράμε μέσα στο καλοκαίρι", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. "Μελλοντικοί δείκτες όπως οι προσδοκίες των επιχειρήσεων, οι ροές νέων παραγγελιών, το ανεκτέλεστο και οι αγορές υλικών έχουν όλα επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής", πρόσθεσε. 

  Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε και η έρευνα του έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53 μονάδες από 56,1 μονάδες τον Μάιο. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2020. 

  Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες κατρακύλησε στο 49,2 από 55,1 τον Μάιο, ο δείκτης για το ανεκτέλεστο των παραγγελιών διαμορφώθηκε στο 53,2 από 58,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση στον κλάδο παρέμεινε για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, στο 47,3 από 49,6 τον Μάιο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ