Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 14:26

  Πούτιν: Η πίεση της Δύσης επιταχύνει την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στη Ρωσία

  Πουτιν Λουκασενκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική πίεση από τη Δύση επιταχύνει την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας με τη γειτονική Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

  "Η άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική πίεση από τη λεγόμενη συλλογική Δύση μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης: μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά από τις παράνομες κυρώσεις, για να γίνει πιο απλή η διαχείριση της παραγωγής των απαιτούμενων προϊόντων, για να αναπτύξουμε νέες ικανότητες, για να επεκτείνουμε τη συνεργασία με φιλικές χώρες", δήλωσε ο Πούτιν σε διμερές φόρουμ.

  Οι δύο γείτονες υπέγραψαν το 1997 Συνθήκη Ένωσης που είχε ως στόχο να αποκαταστήσει μέρος των στενών δεσμών που διακόπηκαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

  Αλλά ο ενθουσιασμός του αυταρχικού προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για την ένωση των δύο κρατών έχει αυξηθεί και μειωθεί κατά καιρούς, όπως και η οικονομική εξάρτηση της Λευκορωσίας από τον πολύ μεγαλύτερο και πλουσιότερο ξάδελφό της.

  Ο Λουκασένκο ήρθε πιο κοντά στη Μόσχα στα τέλη του 2020, όταν ο Πούτιν παρείχε πολιτική και οικονομική υποστήριξη καθώς κατέπνιγε ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκλήθηκε από τις προεδρικές εκλογές που η αντιπολίτευση δήλωσε ότι ήταν στημένες.

  Τον Φεβρουάριο, ο Λουκασένκο επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για ορισμένες από τις ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

  Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν επειγόντως κοινά μέτρα για να βελτιώσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες και την ετοιμότητα των στρατευμάτων τους για μάχη.

  Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ένωσης, κάθε κράτος παραμένει κυρίαρχο, αλλά παρέχει στους πολίτες του άλλου κράτους δικαιώματα διαμονής και ιθαγένειας.

  Ενώ η ένωση έχει προωθήσει την οικονομική ολοκλήρωση και προβλέπει αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης, οι προσπάθειες για την καθιέρωση κοινού νομίσματος απέτυχαν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ