Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουν-2022 14:13

  UBS: Προς στασιμοπληθωρισμό οδεύει η Ευρωζώνη - Θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση

  UBS: Προς στασιμοπληθωρισμό οδεύει η Ευρωζώνη - Θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωζώνη οδεύει προς μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού, καθώς οι προσπάθειες για την εξάλειψη της έξαρσης του πληθωρισμού θα φέρουν ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πάνω από το μηδέν, ανέφερε την Πέμπτη η UBS, ψαλιδίζοντας παράλληλα τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2022 όσον αφορά την περιοχή.

  Σύμφωνα με το Reuters, η UBS αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ στο 2,7% από 2,9% για το 2022 και τόνισε ότι η πρόβλεψή της υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση.

  "Σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, το σενάριο αυτό είναι στασιμοπληθωρισμός", έγραψε ο αναλυτής Reinhard Cluse σε ενημέρωση προς τους πελάτες.

  Η οικονομία της περιοχής αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει αισθητός το δεύτερο τρίμηνο.

  Η UBS αναμένει ότι η Γερμανία θα βρεθεί πιο κοντά στην ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο, ακολουθούμενη στενά από την Ιταλία. Αντίθετα, η ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία αναμένεται να ελαφρώς υψηλότερη, δήλωσε ο Cluse, ο οποίος αναμένει επίσης μια περιορισμένη ανάκαμψη το 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα επιβραδύνεται και η εμπιστοσύνη θα ανακάμπτει.

  Στην ενημέρωσή του, ο αναλυτής της UBS τονίζει ακόμη ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αποτελέσει τροχοπέδη στην κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ το υψηλότερο κόστος εισροών, η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό, η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης θα επιβαρύνουν πιθανώς την εταιρική δραστηριότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ