Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουν-2022 10:15

  Enria (EKT): Οι αυξήσεις επιτοκίων θα βοηθήσουν τις τράπεζες αλλά ο πόλεμος λειτουργεί ανασταλτικά (upd)

  Enria (EKT): Οι αυξήσεις επιτοκίων θα βοηθήσουν τις τράπεζες αλλά ο πόλεμος λειτουργεί ανασταλτικά (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:57

  Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα επωφεληθούν από μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αλλά η μεταβλητότητα της αγοράς και η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποδειχθούν βαρίδι, τόνισε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Andrea Enria.

  "Το τρέχον περιβάλλον ωστόσο χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια και χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η κερδοφορία και η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών μπορεί να επηρεαστεί από δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις", ανέφερε ο Enria μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να συνυπολογίσουν μια πιθανή ύφεση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό τους, και να χρησιμοποιήσουν αυτό τον νέο υπολογισμό για να εγκριθούν οι προτάσεις πληρωμής μερισμάτων.

  Η ΕΚΤ από την πλευρά της συνεχίζει να προβλέπει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, αλλά έχει δηλώσει πως μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, θα μπορούσε σε ένα δυσμενές σενάριο να παρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε βαθιά ύφεση στο επόμενο έτος.

  "Θα προτείνουμε να ζητήσουμε από τις τράπεζες να υπολογίσουν εκ νέου την κεφαλαιακή τους πορεία υπό ένα πιο δυσμενές σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός ενδεχόμενου εμπάργκο στο αέριο ή ενός υφεσιακού σεναρίου, και να το χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο των σχεδίων τους όσο προχωράει ο καιρός", ανέφερε ο Enria στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Ενώ μια σταδιακή αύξηση στα επιτόκια, όπως προτάθηκε από την ΕΚΤ, θα ωφελήσει γενικώς τις τράπεζες, ο Enria προειδοποίησε ότι υπήρχε επίσης κίνδυνος πιο άτακτης αύξησης των επιτοκίων, η οποία στη συνέχεια θα έπληττε τους πελάτες, ειδικά στην περίπτωση υψηλής μόχλευσης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ