Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 16:42

  Πάουελ: Η οικονομία είναι σε καλή θέση για να αντέξει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική

  Πάουελ: Η οικονομία είναι σε καλή θέση για να αντέξει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε "ισχυρή κατάσταση" και η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή αγορά εργασίας, παρόλο που αυτό το έργο έχει γίνει πιο δύσκολο τους τελευταίους μήνες.

  "Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει θετική", είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συζήτησης την Τετάρτη στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

  Τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι επίσης σε καλή κατάσταση και "συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική".

  Στόχος μας είναι η αύξηση των επιτοκίων χωρίς να πυροδοτήθει ύφεση "και πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να το πετύχουμε αυτό", πρόσθεσε ο Πάουελ.

  Ο επικεφαλής της Fed τόνισε, δε, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομία να διολισθήσει σε ένα "καθεστώς υψηλού πληθωρισμού", ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

  Ωστόσο, την ίδια στιγμή υποβάθμισε την εκτίμηση ότι "υπάρχει κίνδυνος" η Fed να επιβραδύνει την οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται, προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, σημειώνοντας: "Δεν θα συμφωνήσω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το μεγαλύτερο λάθος να ήταν να αποτύχουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών".

  Ο Πάουελ μίλησε σε πάνελ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι. Και οι τρεις κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα που επιδεινώνεται από τις μαζικές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και από το ράλι των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ