Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 13:10

  Simkus (ΕΚΤ): Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% τον Ιούλιο

  Simkus (ΕΚΤ): Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά διπλάσιο του αναμενόμενου ποσοστού τον επόμενο μήνα, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ., Gediminas Simkus, καθώς αυξάνονται οι φωνές να μην αποκλειστεί μια μεγαλύτερη κίνηση για αρχή.

  Ο Simkus ένωσε τη φωνή του με τον ομόλογό του στην ΕΚΤ, Μάρτιν Καζάκς, και υποστηρίζει ότι το βασικό σενάριο για μια αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση του Ιουλίου –όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία- δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ πρέπει να καταπολεμηθεί "αποφασιστικά".

  "Ασφαλώς θα πρέπει να δούμε κάποια αλλαγή στα δεδομένα, κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτό που είδαμε στις αρχές Ιουνίου", τόνισε ο Simkus σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

  "Αλλά εάν δούμε αυτή την αλλαγή στα δεδομένα που δηλώνουν την επιμονή του πληθωρισμού, οι 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να είναι η βασική επιλογή για τον Ιούλιο", πρόσθεσε.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε ομιλία της ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να εντείνουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εάν αυτό δικαιολογείται, απηχώντας τον επείγοντα χαρακτήρα άλλων κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο που ήταν πιο επιθετικές αναφορικά με τα επιτόκια.

  "Με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού, και με τον πληθωρισμό να είναι όλο και πιο ευρείας βάσης, με τους μισθούς να αυξάνονται στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής", τόνισε ο Simkus, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ