Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 15:29

  Ουγγαρία: Απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 185 μ.β στο 7,75%

  Ουγγαρία: Απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 185 μ.β στο 7,75%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 185 μονάδες βάσης στο 7,75%, εντείνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων, καθώς το φιορίνι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό αυτή την εβδομάδα ενώ ο πληθωρισμός εκτινάσσεται.

  Το φιορίνι, το οποίο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 404,5 έναντι του ευρώ, διαμορφωνόταν στα 397,75 έναντι του ευρώ.

  Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 6,4%, με τρεις οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση κατά 100 μονάδες.

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου από τον Οκτώβριο του 2008, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης.

  Το φιορίνι παραμένει χαμηλότερα έναντι του ευρώ 7% από την αρχή του έτους, παρά το ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 715 μονάδες βάσης στο προηγούμενο έτος, πιεσμένη από το υψηλό έλλειμμα, τους φόρους στις επιχειρήσεις και τη διαμάχη χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2022 ξανά σήμερα, αφότου ο υποδιοικητής Barnabas Virag είχε προειδοποιήσει ότι οι εκτιμήσεις του Μαρτίου για πληθωρισμό στο 9,8% αυτό το έτος, δεν μοιάζουν πλέον βιώσιμοι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ