Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 13:36

  Wunsch (ΕΚΤ): Η στήριξη της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι απεριόριστη

  Wunsch (ΕΚΤ): Η στήριξη της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι απεριόριστη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προσφέρει απεριόριστη υποστήριξη χωρίς επαχθείς όρους στα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μια αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με το ποιος θα έχει την επιλεξιμότητα για αυτή τη βοήθεια, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Pierre Wunsch.

  Αντιμετωπίζοντας την άνοδο των αποδόσεων στο νότιο άκρο της Ευρώπης, η οποία επανέφερε μνήμες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία, η ΕΚΤ αποφάσισε αυτόν τον μήνα να επινοήσει ένα νέο μέσο αγοράς ομολόγων για να περιορίσει την απόκλιση στο κόστος δανεισμού ενώ συνεχίζει να πιέζει με αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

  "Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν όρια. Θα υπάρξουν νομικά όρια, ασφαλώς, αλλά εννοιολογικά, δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια", ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.

  "Δεν θέλουμε να έχουμε κανόνες που είναι πολύ αυστηροί, ώστε να μην μπορούμε να δράσουμε όταν το θέλουμε", πρόσθεσε.

  Κατά την ανάπτυξη αυτού του μέσου, η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αποφύγει αυτόματες ενεργοποιήσεις που θα μπορούσαν να δέσουν τα χέρια της και να τη σταματήσουν από την ανάληψη δράσης.

  Αντιθέτως, η ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε ποιοτική αξιολόγηση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής και να χορηγήσει τη στήριξη με βάση τις προσπάθειες κάθε χώρας να θέσει το χρέος σε βιώσιμη πορεία.

  "Ευελιξία σημαίνει ότι δεν θέλουμε να επιβάλλουμε όρους που θα μας εμποδίσουν να δράσουμε όταν υπάρχει περίπτωση να δράσουμε", τόνισε ο Wunsch.

  "Δε νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματες ενεργοποιήσεις βασισμένες στα spreads, διότι τα spreads σχετίζονται με την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής. Η συνέχιση του καθεστώτος θα πρέπει να εξαρτηθεί από την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής μιας χώρας και η στήριξη δεν θα πρέπει να θεωρείται μόνιμη", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ