Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 11:38

  Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει "όσο μακριά είναι απαραίτητο" για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

  Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και ίσως περισσότερο τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:14

  Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σε ανεπιθύμητα υψηλό επίπεδο, θα παραμείνει εκεί για κάποιο διάστημα, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου βρίσκεται, για το Φόρουμ της ΕΚΤ "Προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο".

  Όπως ανέφερε η Λαγκάρντ, αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

  Πρόσθεσε δε ότι θα προχωρήσει "όσο μακριά είναι απαραίτητο" για να καταπολεμήσει τον "υπερβολικά αυξημένο" πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός "για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη" στην ευρωζώνη.

  "Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες προοπτικές του πληθωρισμού, έχουμε ακολουθήσει σταθερά την πορεία της εξομάλυνσης της πολιτικής από τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, προσαρμόζοντας διαδοχικά τη στάση της πολιτικής μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

  Πρόσθεσε δε ότι οι αγορές καθαρών assets στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων, θα λήξουν αυτή την εβδομάδα. "Τον Ιούλιο σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκιά μας για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια. και έχουμε δώσει και κάποιες ενδείξεις για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και την πορεία των επιτοκίων που σχεδιάζουμε να ακολουθήσουμε στη συνέχεια".

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία εξομάλυνσης –και θα προχωρήσει όσο χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

  Σύμφωνα με την ίδια, η αρχική πηγή του πληθωρισμού είναι μια ασυνήθιστη σειρά εξωτερικών σοκ. Οι διακοπές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, έχουν ωθήσει κατακόρυφα τις τιμές για τα βιομηχανικά αγαθά.

  Οι αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας για τη ζώνη του ευρώ, και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ενίσχυσε και τους δύο αυτούς παράγοντες ενώ αύξησε επίσης τις τιμές τροφίμων παγκοσμίως.

  "Δεδομένης της ενεργειακής της εξάρτησης, η ευρωζώνη βιώνει έντονα αυτές τις κρίσεις", σημείωσε.

  Ο δεύτερος παράγοντας που οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό, είναι η ανάκαμψη της ζήτησης στο εσωτερικό καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά μετά την πανδημία.

  Οι δαπάνες εναλλάσσονται από τα αγαθά στις υπηρεσίες καθώς αίρονται οι περιορισμοί, ενώ η ζήτηση για τουριστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία, αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρή.

  Αυτή η ανάκαμψη στις δαπάνες, έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες στο 3,5% τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τις υψηλότερες αυξήσεις των τιμών να προέρχονται από τομείς που περιλαμβάνουν άμεση επαφή με τον καταναλωτή.

  Το επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, θα περιορίσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, ενώ θα διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις για να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς τους, ανέφερε η Λαγκάρντ.

  Όπως τονίζει το Reuters, με την ΕΚΤ να πλησιάζει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία, οι αποδόσεις των ομολόγων για την Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, έχουν αυξηθεί, και το spread που πληρώνουν έναντι της Γερμανίας διευρύνθηκε.

  Αυτό ώθησε την ΕΚΤ να επισπεύσει τις εργασίες για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

  Τα σχόλιά της υποδήλωναν ότι αυτό το νέο σχέδιο είναι πιθανό να συνοδεύεται από ορισμένες δεσμεύσεις για τις χώρες που επωφελούνται από αυτό, όπως τόνισαν πηγές στο Reuters αυτόν τον μήνα.

  "Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα είναι αναλογικό και θα περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις για να διατηρήσει την ώθηση των  κρατών-μελών προς μια υγιή δημοσιονομική πολιτική", ανέφερε η Λαγκάρντ από την Πορτογαλία.

  Η Λαγκάρντ πρόσφερε διαβεβαιώσεις ότι το νέο εργαλείο κατά της κρίσης, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αντιμετώπιση της ταχύτερης αύξησης των τιμών καταναλωτή από την εισαγωγή του ευρώ.

  "Υπάρχουν ξεκάθαρα συνθήκες στις οποίες η σταδιακή προσέγγιση δεν θα ήταν κατάλληλη. Εάν για παράδειγμα επρόκειτο να δούμε υψηλότερο πληθωρισμό που θα απειλούσε να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή κάποιες ενδείξεις μόνιμης απώλειας δυναμικής στην οικονομία που περιορίζει τη διαθεσιμότητα πόρων, θα χρειαζόταν να αποσύρουμε τις διευκολύνσεις πιο γρήγορα".

  Απορρίπτοντας τους φόβους ότι κάποιες από τις κινήσεις ισοδυναμούν με άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, η Λαγκάρντ τόνισε ότι το νέο μέσο θα πρέπει να περιλαμβάνει διασφαλίσεις για τη διατήρηση της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών-μελών.

  Πρόσθεσε πως αυτό θα επιτρέψει στα επιτόκια να αυξηθούν "όσο χρειάζεται", συμπληρώνοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

  "Θα διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί η ομαλή μετάδοση της πολιτικής μας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. θα αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο που μπορεί να αποτελέσει απειλή στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών", ανακοίνωσε η Λαγκάρντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ